Русија

Почела друга фаза војних вежби Русије и Белорусије с нестратешким нуклеарним снагама

Циљ војних вежби је да Оружане снаге Русије и Белорусије буду спремне да осигурају суверенитет и територијални интегритет Савезне државе, а као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника

У складу са одлуком председника Руске Федерације Владимира Путина, почела је друга фаза вежбе нестратешких нуклеарних снага Русије, саопштило је руско Министарство одбране.

Током вежбе биће разрађена питања заједничке обуке јединица Оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије за борбену употребу нестратешког нуклеарног наоружања, наводи се у саопштењу.

"Циљ вежби је одржавање спремности људства и опреме руских и белоруских јединица нестратешког нуклеарног наоружања зарад безусловног обезбеђења суверенитета и територијалног интегритета Савезне државе", наводи се у саопштењу.

Председници Белорусије и Русије Александар Лукашенко и Владимир Путин су у Минску разговарали о војним вежбама, рекао је за РИА Новости белоруски амбасадор у Москви Дмитриј Крутој.

Према његовим речима, вежбе са тактичким нуклеарним оружјем су одговор на релевантне "иницијативе" Сједињених Америчких Држава и западних земаља.

Како је раније објаснио портпарол Кремља Дмитриј Песков, говорећи о војним вежбама ракетних јединица које је најавио руски Генералштаб, а у које укључују нестратешке нуклеарне снаге Русије – оне су повезане са изјавама западних званичника да су спремни да пошаљу војску у Украјину.

Запад, како је Песков објаснио, "провоцира вртлог напетости без преседана", а то захтева одговор.

Како је саопштило руско Министарство одбране, када је почела прва фаза вежби - циљ је да Оружане снаге Русије буду спремне да осигурају суверенитет и територијални интегритет земље, а као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника против Руске Федерације. 

image