Опозиција у Молдавији: После доласка из Русије 100 људи задржано на аеродрому у Кишињеву

Молдавске власти су и овога пута "без хране, без воде и у најгорим условима" на аеродрому у престоници задржале "све оне који другачије мисле", а према речима посланице Таубер, посланици опозиционог блока "Победе" могли би да буду лишени имунитета у парламенту

Лидер молдавске покрајине Гагаузије Јевгенија Гуцул је навела да је 100 грађана Молдавије задржано на аеродрому у Кишињеву након што су се вратили из Русије, где су учествовали на Санкт Петербуршком Међународном економском форуму.

"Према информацијама које имам, више од 100 људи је и даље на аеродрому без хране, без воде, у најгорим условима. То је психичко и физичко насиље над грађанима Републике Молдавије", рекла је Гуцул.

Она сама је несметано прошла, иако молдавски граничари имају обичај да на аеродрому задрже чланове опозиције који се залажу за сарадњу са Русијом

На аеродрому су на неколико сати задржали и њеног адвоката који се такође враћао из Русије, додала је Гуцул.

Како је објаснила, због тога је лишена заштитника на суду па је рочиште, које је сваког часа требало да почне у једном од окружних судова у Кишињеву, одложено.

"Данашње рочиште је одложено јер овај режим још увек држи на аеродрому мог адвоката Вадима Банару. Срамота!", рекла је Гуцул у згради суда.

Авион са путницима из Русије је на аеродром у Кишињеву слетео још у девет ујутру.

Такође, јуче се десио сличан инцидент на престоничком аеродрому у Молдавији. Како је рекла посланица молдавског парламента Марина Таубер, у уторак је група чланова опозиционог блока "Победа" задржана четири сата након повратка из Москве.

Посланица Таубер је додала и да би посланици опозиционог блока "Победе" могли да буду лишени имунитета у парламенту.

"Власти покушавају да нас застраше. Већ недељу дана пишу да ће сутра, у четвртак, бити укинут имунитет свим посланицима блока 'Победа'", рекла је Таубер из руске амбасаде у Кишињеву где присуствује пријему поводом Дана Русије.

"Сутра идемо на седницу парламента да покажемо свима да се ничега не плашимо", рекла је Таубер пред присталицама Гуцул.

Представници молдавске опозиције су у априлу, уочи избора у Молдавији и референдума о чланству у ЕУ на јесен 2024. године, на конгресу у Москви, потписали споразум о стварању политичког блока "Победа" који се противу евроинтеграцијама и подржавају улазак Молдавије у Евроазијску економску унију – залажу се за добросуседске односе са свим земљама, за сарадњу и узајамно корисне партнерске везе са Русијом, породичне вредности и процват Молдавије.

Након што су се чланови странака које су ушле у блок вратили из Русије, дочекала их је слична тортура и задржавање на аеродрому у Кишињеву.

Том приликом је опозициони политичар Илан Шор оптужио председницу републике Мају Санду да покушава да изврши притисак на оне који имају другачије гледиште, након што су неки учесници конвенције у Москви задржани на аеродрому у Кишињеву при повратку у ту земљу.