Свет

Представници молдавске опозиције потписали споразум: Ниче нови политички блок

Народ Молдавије , данас је у "смртној опасности" не само политички курс Молдавије, већ и питање да ли ће њен народ, који се противи брисању разлика међу народима земаља чланица ЕУ као и легализацији истополних бракова, сачувати свој идентитет и вредности
Представници молдавске опозиције потписали споразум: Ниче нови политички блокGetty © Pierre Crom

Представници молдавске опозиције су на данашњем конгресу потписали споразум о стварању политичког блока "Победа" уочи избора у Молдавији и референдума о чланству у ЕУ на јесен 2024.

У нови политички блок ушао је покрет "Шор", као и молдавске опозиционе политичке партије "Препород", "Шанса", ВИКТОРИА и "Алтернатива снага за спас Молдавије".

"Становницима Молдавије је јасно да политички курс актуелне власти нема перспективу. Чини нам се да је дошло време за победу. Нико нема не гаји илузије о актуелној власти у Молдавији. Доказали су да њихова политика води у катастрофу", поручио је Илан Шор.

Окупљени у блоку се противе евроинтеграцијама и подржавају улазак Молдавије у Евроазијску економску унију. Залажу се за добросуседске односе са свим земљама, за сарадњу и узајамно корисне партнерске везе са Русијом, породичне вредности и процват Молдавије.

Молдавски опозициони политичар Илан Шор, који је најавио формирање предизборног блока "Победа", оценио је да је опозиција принуђена да одржи конгрес у Москви, јер је "данас Молдавија освојена држава".

Не желимо вредности ЕУ

Молдавији и Гагузији су стране вредности које негује Европска унија, поручила је лидер Гагаузије Јевгенија Гуцул у Москви на конгресу молдавских опозиционих политичара који се противе интеграцији са Европском унијом.

"Власти ЕУ спроводе политику која има за циљ брисање разлика међу народима земаља чланица, легализацију истополних бракова и борбу против родних разлика", рекла је Гуцул.

"Увелико се не користе речи мама и тата, већ 'родитељ један' и 'родитељ два', а то нама у Молдавији не треба", рекла је Јевгенија Гуцул.

Молдавија не може да заборави подвиге и да не обележава победу у Другом светском рату и 9. мај, поручила је Гуцул.

Данас је у "смртној опасности" не само политички курс Молдавије, већ и питање да ли ће њен народ сачувати свој идентитет и вредности, објаснила је Гуцул која је раније рекла да уколико Молдавија покуша силом да спречи одвајање Гагаузије, обратиће се Русији и другим земљама.

Зато је Гуцул, гувернер аутономне области, рекла да не зна како ће се из Москве вратити отаџбини и да ли је пустити у државу.

"Оно што данас ради Странка акције и солидарности на челу са Мајом Санду, није демократија. То је безакоње", рекла је Гуцул.

image
VV inauguration
banner