Русија

Путин са руским научницима: Сарађиваћемо са другим земљама у области науке

Председник Русије одржава састанак са научницима Заједничког института за нуклеарна истраживања
Путин са руским научницима: Сарађиваћемо са другим земљама у области науке© kremlin.ru

Сарадња Русије са другим земљама у области науке и технологије ће бити обновљена у будућности, а сама руска наука ни под којим условима неће стати, поручио је руски председник Владимир Путин на састанку са научницима Заједничког института за нуклеарна истраживања.

Све потешкоће политичког карактера ћемо превазићи, наука неће стајати на месту, рекао је Путин на састанку са научницима.

"Ништа не држимо под кључем и не скривамо. Отворени смо за сарадњу, за коришћење достигнућа која се појављују захваљујући вашем раду. Подржавамо да се резултати вашег рада користе не само у Русији, већ и у другим земљама", поручио је Путин.

Састанку присуствују научници са којима се Путин, како је рекао, састајао и у другим форматима али је циљ остао исти – развој руске науке и економије као светске.

"Тај рад иде по плану, коригује се у складу са препорукама научног савета којих се власти придржавају", рекао је Путин и захвалио на сарадњи.

Руски председник је пре тога посетио Заједнички институт за нуклеарна истраживања у Дубни и дао одобрење за покретање технолошко покретање акцелераторског комплекса НИКА (Nuclotron based Ion Collider facility).

Према Путиновим речима, пројекат НИКА је повезан са познавањем настанка и развоја универзума – не ради се о примењеној области науке, али, ипак, данас доноси конкретне резултате за привреду и науку Руске Федерације.

Путин је у институту имао прилике да види колајдер тешких јона НИКА – тј. акцелераторски комплекс који има за циљ да поново створи и проучава у лабораторији нуклеарну материју под екстремним условима који су настали у природи у раним фазама еволуције универзума.

Како је руском лидеру рекао Григориј Трубников, директор Заједничког института за нуклеарна истраживања, главни задатак је жеља научника да разоткрију мистерију настанка Универзума.

Директор института је укратко објаснио председнику како колајдер функционише: "Врло једноставним језиком, ово је нека врста временске машине. Дакле, желимо да разумемо како и шта се догодило у раном универзуму. Како је настао универзум, тј. како је настала материја."

image