Русија

Путин са награђеним научницима: Будите смели, морамо одржати суверенитет

"Узимајући у обзир изузетан значај домаће науке за даљи развој наше земље као и обезбеђивање њеног суверенитета, држава ће наставити да ствара услове и подржава све подухвате научника", поручио је председник Русије
Путин са награђеним научницима: Будите смели, морамо одржати суверенитетwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија треба да створи сопствене конкурентне производе у медицини, екологији, енергетици и другим областима, за то постоје основе, али морамо деловати, поручио је руски председник Владимир Путин на церемонији доделе награда младим научницима на Дан руске науке.

Према његовим речима, достигнућа научника доприносе одржавању технолошког суверенитета земље. 

Нагласио је да је држава обезбедила услове за напредовање и обећао да ће држава и убудуће чувати слободу како би научници могли да напредују.

"Од сада, узимајући у обзир изузетан значај домаће науке за даљи развој наше земље и обезбеђивање њеног суверенитета, држава ће сигурно стварати услове и подржавати све ваше подухвате, и подухвате ваших колега", рекао је.

Будите смели, кад треба дрски и храбри у осмишљавању својих нестандардних решења, рекао је председник Русије награђеним научницима, који су, како је рекао, награде заслужили јер су поштовали традицију којом су их учили професори.

"Све треба да се ради унапред, неопходно је да долазимо до својих, јединствених, глобалних решења у медицини, екологији, енергетици, пољопривреди, индустрији и безбедности. И овде треба деловати нестандардно, да будемо пионири", рекао је Путин научницима.

Шеф државе је истакао да за то постоји основа, јер Русија има јаку научну традицију и богато наследство који су створили претходници.

Како би се обезбедио технолошки суверенитет, за кратко време Русија ће морати да унапреди своју технологију у микроелектроници, ИТ индустрији, транспорту, развоју лекова и нових материјала и другим важним областима за земљу.

"Ваши успеси показују да наука даје резултате и доноси плодове. Нека вам ова награда не буде врх у каријери, него само један од степеника ка новим научним 'Олимпима'", пожелео је.

image
VV inauguration
banner