Русија

Повређени новинари у украјинском нападу на Доњецк, реаговале Захарова и Симоњан

Екипа и пратња руског телевизијског канала НТВ рањени су на раду у Доњецкој Народној Републици
Повређени новинари у украјинском нападу на Доњецк, реаговале Захарова и Симоњан© РТ

Три сарадника телевизије НТВ који су снимали у Горловки, Доњецкe Народна Република (ДНР), тешко су рањени од последица украјинског напада, саопштио је начелник градског округа Иван Приходко.

Новинар Алексеј Ивлијев и још двојица хитно су пребачени у болницу након што су повређени током радног задатка у насељу у близини главног града региона Доњецка, додао је Приходко.

НТВ је саопштила да је екипа радила у малом насељу Голмовски, североисточно од Горловке, када су рањени. Остали повређени су сниматељ Валериј Кожин и руски војни официр који је био у пратњи, наводи се у саопштењу.

Горловка се налази отприлике 30 километара северно од главног града руског региона, Доњецка.

Алексеј Ивлијев (56) је новинар ветеран који ради у медијима од 1990-их. Највећи део његове каријере био је на НТВ-у, којем се придружио 1993. Специјализован је за извештавање о оружаним сукобима и питањима животне средине, наводи се у његовом профилу на веб страници канала.

"Рањавање новинара НТВ у ДНР је планирани напад, а међународне организације УНЕСКО и ОЕБС нису позвале Кијев на одговорност и тиме су се саме дискредитовале", изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је западне званичнике из међународних организација назвала саучесницима злочина кијевског режима против руских новинара.

Главна уредница медијске групе РТ и "Русија севодња" Маргарита Симоњан је на Телеграму изразила подршку новинарима НТВ-а који су повређени током гранатирања ДНР.

"Наше колеге са НТВ-а које су тешко рањене у зони СВО добијају нашу огромну подршку, да нам Господ да снагу да се опоравимо", написала је Симоњан.

Истражни комитет Русије ће истражити околности рањавања новинара НТВ-а, наводи се на Телеграму ресора.

image