Русија

Маргарита Симоњан: Рад РТ у Босни и Херцеговини смета америчким медијима

Главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" прокоментарисала је изјаву генералне секретарке Удружења новинара БиХ Борке Рудић за "Глас Америке"
Маргарита Симоњан: Рад РТ у Босни и Херцеговини смета америчким медијимаGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Изгледа да одлука да РТ почне са радом у Босни и Херцеговини смета некима, указала је главна уредница РТ и медијске групе "Расија севодња" Маргарита Симоњан, подсетивши на речи генералне секретарке Удружења новинара БиХ Борке Рудић.

Наиме, Рудић је раније рекла да појављивање руских медија у БиХ представља и политички и новинарски проблем, а њене речи је пренео, ни мање ни више него "Глас Америке".

Међутим, иако би долазак руског медија на Балкан, према мишљењу неких аналитичара, могло да угрози евроатлантске амбиције земље и наводно допринесе ширењу дезинформација – РТ проширује своје присуство у Босни и Херцеговини, написала је Маргарита Симоњан на Телеграму.

Од следеће године ће се програм руске телевизије РТ емитовати на српском језику и у Републици Српској и целој БиХ, премда је та телевизија већ доступна на енглеском језику, потврдила је раније главна уредница РТ.

Тачно месец дана од те објаве, амерички медији кренули су у напад на нашу редакцију. 

"Глас Америке", који РТ оптужује за ширење руске пропаганде и утицаја из Кремља, објавио је текст у коме унапред и без ваљаног образложења, такорећи, у виду лажне вести, констатује "да ће долазак "Раша тудеј" у БиХ додатно закомпликовати ситуацију у тој земљи". 

Међутим, већ у другом пасусу, из речи бившег амбасадора БиХ у Русији Енвера Халиловића, очитава се главна бојазан САД: "Долазак медија који финансира руска влада на територију земље према којој је негативно настројен, те је против НАТО aлијансе, може уназадити односе БиХ с њеним међународним партнерима".

Другим речима, баш њих брига за стање у БиХ, јер је очигледно да једино воде рачуна о ширењу НАТО-а и интересима међународне заједнице.

image
VV inauguration
banner