Русија

Руски тужиоци привели крају поступак против новинара "Волстрит џорнала": Оптужен за шпијунажу

Еван Гершкович је оптужен да је за ЦИА прикупљао обавештајне податке о руској војној индустрији
Руски тужиоци привели крају поступак против новинара "Волстрит џорнала": Оптужен за шпијунажуGetty © Anadolu / Contributor

Руски генерални тужилац финализовао је оптужницу против новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича, који је оптужен за покушај прибављања војних тајни за ЦИА, саопштено је из Москве.

Истражитељи тврде да имају доказе да је амерички држављанин деловао у име америчке спољне обавештајне агенције када је покушао да прикупи поверљиве информације о "Уралвагонзаводу", великом руском произвођачу тенкова и оклопних возила, у Јекатеринбургу у марту 2023.

Случај, који је састављен на основу материјала које је обезбедила руска Федерална служба безбедности (ФСБ), послат је суду у Уралском региону у Свердловску, додаје се у саопштењу.

Суд је надлежан јер се "Уралвагонзавод" налази у региону и наводни злочини су почињени на његовом тлу.

Гершкович и његов послодавац негирали су оптужбе Русије и тврде да га држе у притвору противправно. Лист је позвао америчку владу да узврати и наводно им је речено да Вашингтон тражи "креативна решења" за решавање ситуације.

Амерички званичници су наводно контактирали друге владе у вези са потенцијалним преузимањем затвореника за које верују да би могли бити од интереса за Русију у размени за Гершковича. Бразилу, Норвешкој, Немачкој и једној неименованој земљи бившег совјетског блока упућени су такви захтеви, наводе западни медији.

Новинар Такер Карлсон питао је руског председника Владимира Путина о Гершковичу током интервјуа у фебруару, тврдећи да његов колега амерички новинар "очигледно није шпијун". Путин је одговорио рекавши да се "добијање поверљивих информација у тајности назива шпијунажа" и да је Гершкович "ухваћен на лицу места када је примао ове информације".

Москва у принципу нема примедби на евентуално ослобађање Гершковича, али то неће учинити само као гест добре воље јер је већ "исцрпила" такве резерве у односима са Вашингтоном, додао је Путин.

image