Русија

Русија: Новинар "Волстрит џорнала" ухапшен због шпијунаже; "То није новинарство"

Новинар је приведен у Јекатеринбургу, а оптужује се да је прикупљао податке у корист америчке владе
Русија: Новинар "Волстрит џорнала" ухапшен због шпијунаже; "То није новинарство"www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије ухапсила је данас новинара "Волстрит џорнала", иначе америчког држављана Евана Гершковича, због шпијунаже у корист владе Сједињених Америчких Држава.

Лефортовски суд Москве је усвојио захтев за истрагу Гершковича и одредио два месеца притвора, преносе РИА Новости. 

Састанак је одржан иза затворених врата, што је уобичајена пракса са питањима која се тичу државне тајне, а након паузе коју је проузроковала евакуација због лажне дојаве о минирању.

Гершкович је, како преносе руски медији, прикупљао податке о једном предузећу руског војно-индустријског комплекса, а приведен је у Јекатеринбургу, четвртом по величини граду Руске Федерације. Власти су против њега покренуле кривични поступак због шпијунаже, јер је прекршио руски закон о државним тајнама, те му сада прети казна од десет до двадесет година затвора. 

"Заустављена је противзаконита акција дописника америчког листа 'Волстрит џорнал' из Москве Евана Гершковича, рођеног 1991. године, који је акредитован за присуство конференцијама руског Министарства спољних послова. Сумња се да је учествовао у шпијунажи у интересу америчке владе", јављају данас из ФСБ-а.

Еван Гершкович писао је вести о Русији, Украјини и другим земљама бившег СССР-а. Пре него што се придружио "Волстрит џорналу", радио је као дописник за "Франс прес" и "Москву тајмс", а једно време био је и асистент за вести у "Њујорк тајмсу". 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је последњи инцидент, рекавши да понашање Гершковича "нема никакве везе са новинарством", те да ово није први пут да неко са Запада, ко је добио акредитацију руског министарства, користи добијене повластице за прикривање активности које нису повезане са његовим званичним описом посла у Русији. 

Ипак, без обзира на то што је Гершкович ухваћен на лицу места - дакле, оптужбе које су биле изнете на његов рачун нису нагађања или претпоставке, портпарол Кремља Дмитриј Песков поручује да не види никакве препреке за рад других новинара "Волстрит џорнала" у Русији, уколико се ради о онима "који се баве нормалним новинарским послом".

Додао је и да у Кремљу знају за текстове које је писао овај ухваћени новинар.

image
VV inauguration
banner