Русија

Фон дер Лајен прети: Зајам Г7 Украјини од замрзнуте руске имовине знак да Путин неће победити

Чланице Г7 договориле зајам Украјини од 50 милијарди долара од замрзнуте руске имовине
Фон дер Лајен прети: Зајам Г7 Украјини од замрзнуте руске имовине знак да Путин неће победити© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Споразумом Г7 о коришћењу профита замрзнуте руске имовине шаљемо снажан сигнал Украјини да ћемо је подржавати у борби за слободу онолико дуго колико је потребно, али и знак за руског председника Владимира Путина да не може да победи, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је истакла да ће све земље Г7 допринети пакету зајма Украјини у вредности од око 50 милијарди долара од замрзнуте руске имовине, као и да министри сада разматрају детаље споразума, преноси Анса.

"Већ постоји помоћ ЕУ од 50 милијарди евра и помоћ САД од 60 милијарди долара за Украјину, а сада је додат пакет Г7 од 50 милијарди долара", саопштила је председница ЕК.

Немачки канцелар Олаф Шолц је рекао да споразумом Г7 о коришћењу профита замрзнуте руске показују да "богате индустријске државе остају посвећене Украјини и две године од почетка рата".

"Ово је веома јасна посвећеност која треба да охрабри Украјинце да ураде шта је потребно да бране своју независност и суверенитет", рекао је Шолц, преноси Ројтерс.

Он је додао да је договор "јасан сигнал" Владимиру Путину и оценио да је његов план да сачека да престане подршка међународне заједнице за Украјину пропао.

"Ово је веома историјски корак који правимо данас", поручио је Шолц.

Самит Г7 отворен је данас у месту Борго Ењација, у јужној Италији, договором лидера о зајму за Украјину од 50 милијарди долара од замрзнуте руске имовине.

Подсећамо да су на почетку сукоба у Украјини, САД и њихови западни савезници замрзнули 300 милијарди долара вредну руску имовину. Претежан део замрзнуте руске имовине се налази у ЕУ, док САД држе само мали део.

Након што је Европска унија одобрила коришћење прихода од замрзнутих средстава Централне банке Русије за помоћ Кијеву, председник Русије Владимир Путин је потписао указ о процедури за надокнаду штете која је нанета Руској Федерацији и Централној банци деловањем Сједињених Држава.

Замрзнуту имовину Москва не може да користи, али она и даље припада Русији.

image