Свет

"Глобал тајмс": Запленом руске државне имовине САД подривају међународни финансијски поредак

Како је упозорила председница Европске централне банке Кристин Лагард, ова заплена ће имати несагледииве последице. Амерички политичари вероватно ће прећути ово упозорење
"Глобал тајмс": Запленом руске државне имовине САД подривају међународни финансијски поредакGetty © Chung Sung-Jun

Преставнички дом америчког Конгреса усвојио је закон којим се овлашћује извршна власт да заплени замрзнуту руску имовину, а за њега су гласале обе партије, и демократе и републикаци, са 360 гласа "за" и 58 против.

Ако овај закон ступи на снагу, то ће представљати катастрофалан преседан, пише кинески "Глобал тајмс".

Предлог закона је сада упућен Сенату, тако да САД и још имају шансу да избегну ескалацију сукоба. Закон морају да усвоје и Представнички дом и Сенат, а затим га потписује председник САД. Треба да се надамо да ће амерички политичари сачувати стратешку трезвеност и да ће заштитити постојећи финансијски поредак, наводи медиј близак Комунистичкој партији Кине.

Западне земље су увеле санкције Русији после фебруара 2022. године, којима је замрзнута и државна и приватна имовина. Према Ројтерсу, више од 288 милијарди долара руске имовине налази се у ЕУ и Аустралији, од чега је 217 милијарди долара у ЕУ, углавном у Белгији.

Претежан део замрзнуте руске имовине се налази у ЕУ, док САД држе само мали део. Међутим, Вашингтон је веома агресивно захтевао да се замрзнута руска имовина искористи за "обнову Украјине".

Вероватно су политичке елите у Вашингтону свесне да одлука о заплени руске имовине потпокава међународне финансије, али ипак подржавају ове радикалне мере. Можда они имају илузију да ће САД због тога претрпети само мању штету. Требало би да се пробуде из ових снова, наводи "Глобал тајмс".

Уместо да се тиме реши проблем руско-украјинског сукоба, конфискација ће само погоршати ситуацију, што ће имати непредвидиве последице по међународни финансијски систем. Како је пренео "Политико", говорећи у Савету за спољне послове у среду, председница Европске централне банке Кристин Лагард је изјавила да би заплена око 260 милијарди долара руске имовине, која је тренутно замрзнута у Европи, поткопала међународну владавину права са несагледивим последицама.

"Прелазак са замрзавања имовине на конфискацију треба пажљиво размотрити", додала је Лагардова.

Ово упозорење заслужује пажњу највиших америчких званичника, али, нажалост, они ће вероватно, као и обично, остати равнодушни. САД, које имају највеће користи од тренутног међународног поретка, подривају међународну владавину закона и реда.

Овакво понашање ће имати негативан утицај на глобални финансијски систем, што ће резултирати финансијским ратовима. Америчка економија ће у томе претрпети губитке, са значајним ефектом преливања на глобални међународни систем.

Неки политичари расправљају о блажим мерама, као што је коришћење профита или камата зарађених од имовине како да би "помогли Украјини". Треба приметити да и овакве мере подривају међународну владавину права.

Без обзира на то каква оправдања за своје потезе измишља Запад, једностране санкције не могу да реше проблем.

Уколико западне земље заплене руску имовину, ова средства неће бити коришћена за унапређење мира, већ једнино за изазивање нових финансијских сукоба. На крају, закључује "Глобал тајмс", ова средства ће завршити у америчким војним компанијама.

image
VV inauguration
banner