Русија

Небензја: Резолуција о Сребреници је преседан

Русија ће тражити званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Немачке у Другом светском рату, каже Василиј Небензја, и подсећа да је Немачка, која је починила тако велике злочине, била један од главних спонзора резолуције о Сребреници
Небензја: Резолуција о Сребреници је преседанGetty © Anadolu / Contributor

Усвајањем резолуције о Сребреници направљен је преседан који ће свакако утицати на даље дискусије о проглашавању других историјских трагедија за геноцид, рекао је данас за РИА Новости стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Он је, на питање да ли Русија планира да предложи резолуцију о геноциду против совјетских народа у оквиру Генералне скупштине УН, подсетио да је један од главних спонзора резолуције о Сребреници била управо Немачка, која је починила велике злочине за време Другог светског рата.

Русија је, како каже, увек придавала велики значај очувању историјског сећања и враћању правде онима који су страдали и погинули током великог рата.

"Злочини нацистичке Немачке над народима Совјетског Савеза, укључујући опсаду Лењинграда и масовно истребљење цивила, су и даље једна од најболнијих тема за нас. Наставићемо да свим расположивим средствима тражимо званично признање праве природе ових злочина и обнављање историјске истине на међународном нивоу", нагласио је Василиј Небензја.

image