Србија и Балкан

Кина и Русија у СБ УН о БиХ: Резолуција о Сребреници претња по безбедност; Шмит оптужио Српску

У Њујорку је одржана редовна полугодишња дебата Савета безбедности УН о БиХ. Немачки политичар је рекао да још није достигнут "жељени степен поштовања Дејтонског мировног споразума" и може да се уради више
Кина и Русија у СБ УН о БиХ: Резолуција о Сребреници претња по безбедност; Шмит оптужио Српску© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

У Савету безбедности Уједињених нација данас је одржана редовна полугодишња дебата Савета безбедности УН о БиХ. 

Немачки политичар Кристијан Шмит позвао је власти на свим нивоима у БиХ да искористе тренутак да се БиХ интегрише у европску породицу, након што је ЕУ одлучила да отвори приступне преговоре.

Он је током дебате рекао да његов извештај позива на већу пажњу, али подршку међународне заједнице када се ради о БиХ.

Према његовим речима, како би се остварио напредак, треба омогућити БиХ да се ослони на поуздане инструменте, као и на свој Устав.

Шмит је позвао све странке у владајућим структурама на свим нивоима у БиХ да дају конструктиван допринос.

Он је нагласио да мора да се доста улаже у поверење људи у политички систем, како би се народ подстакао да "остане у БиХ и да не одлази из земље".

Шмит је оценио да је отварање преговора о приступању БиХ Европској унији одлучујући тренутак.

Сматра да је притисак на правосудне институције велики изазов у БиХ, те да су посебно озбиљни изазови са којима се суочава Уставни суд БиХ.

Шмит је подсетио да је Венецијанска комисија послала мишљење у којем се истиче потреба за ангажовањем свих релевантних институција у БиХ.

Немачки политичар оптужио је власти Републике Српске "да доприносе кршењу Дејтона" и навео да је то "процес који носи тешке посљедице не само за БиХ већ и за цели регион".

Шмит је нагласио да институције у БиХ треба да делују заједно.

Према његовом мишљењу, још није достигнут "жељени степен поштовања Дејтонског мировног споразума" и може да се уради више.

Он је оценио да Еуфорова Мисија "Алтеа" мора да остане у свом садашњем капацитету и да је важно да се настави.

Шмит је похвалио интензивне и добре припреме за локалне изборе у БиХ ове године.Он је позвао да се искористи тренутак и напоменуо да су сви у БиХ одговорни за мирну и напредну будућност, јер се та перспектива дугује млађим генерацијама

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је "представљање документа о трагичним догађајима у Сребреници без сагласности свих ентитета директно у супротности са Уставом БиХ и представља озбиљно кршење Дејтона и резолуција Савета безбедности УН".

"Сматрамо да је овај провокативни текст претња по мир у безбедност у земљи и читавом региону", рекао је руски изасланик и указао да иза иницијативе стоји Немачка - земља која је у 20. веку започела два светска рата и починила геноцид, преноси Срна.

Кинески амбасадор у Савету безбједности УН Генг Шуанг поручио је да би о БиХ требало да одлучују представници три народа. Он је истакао да најављена резолуција о Сребреници није у складу са реториком одржавања мира и стабилности у региону.

Вршилац дужности заменика сталног представника Србије при УН Саша Март указао је да је нацрт резолуције о Сребреници поднео стални изасланик БиХ Златко Лагумџија, без одлуке Председништва БиХ, те упозорио да ће ова иницијатива која има политичке циљеве једне стране продубити раздор међу људима и угрозити процес помирења.

Амбасадор ЕУ при УН Ставрос Лембринидис изразио је у име европског блока забринутост због иницијатива које долазе из Републике Српске и оптужио власти Српске да се "боре против европског пута БиХ".

Заменик амбасадора САД у УН Роберт Вуд рекао је да је стабилност БиХ кључна за спречавање сукоба и за одржавање стабилности и мира у региону и у Европи.

Заменик британског амбасадора у УН Џејмс Каријуки рекао је да народи у БиХ треба сами да бирају своју будућност, а да Велика Британија подржава амбицију за већом евроатлантском интеграцијом БиХ.

Представник Словеније Марко Штуцин рекао је да је БиХ током претходних месеци остварила много већи напредак на путу ка ЕУ него током протекле деценије, али да је потребно да се овај позитивни замах настави, пошто је преостало још много посла на путу ка чланству.

Замјеник амбасадор Швајцарске у УН Адрин Хаури рекао је да је одлука ЕУ о отварању приступних преговора са БиХ пружа шансу да се убрзају реформе, те позвао све политичке актере у БиХ да се конструктивно укључе у истински дијалог како би се очувало јединство и стабилност земље.

Он је рекао да је битно да лидери свих субјеката у БиХ формулишу заједничке интересе за своју земљу и њену будућност.

Заменица амбасадора Француске у УН Натали Броадхерст рекла је да се Француска залаже за стабилност у БиХ и даје свој допринос учешћем у Еуфоровој Мисији "Алтеа", која од 2004. године игра кључну улогу у одржавању стабилности и безбедности у БиХ.

Она је истакла да се ситуација у БиХ "није значајно променила од посљедњег састанка Савета безбедности УН прије две седмице".

Влада Српске свој Извештај доставила је раније, с посебним освртом на последице евентуалног усвајања Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини.

Генерална скупштина Уједињених нација објавила је на свом сајту да ће расправа о Резолуцији о Сребреници, у којој се догађаји из јула 1995. означавају као геноцид над Бошњацима и установљава се дан сећања на жртве, бити одржана 23. маја.

Гласање о Резолуцији о Сребреници је већ два пута пролонгирано, а ово посљедње повлачи и питање - да ли њени предлагачи имају просту већину потребну за усвајање, или су се, ипак, прерачунали.

image