Русија

Рјабков: НАТО све агресивнији према Москви – Русија може да промени нуклеарну доктрину

Контакти између Русије и САД на спољнополитичком нивоу су сведени на апсолутни минимум и по квантитету и по садржају, рекао је заменик руског министра спољних послова
Рјабков: НАТО све агресивнији према Москви – Русија може да промени нуклеарну доктринуwww.globallookpress.com © MFA Russia

НАТО спроводи све агресивнију, провокативнију и неодговорнију политику према Москви – криза у односима РФ и Запада трајаће веома дуго, а Русија би могла да промени своју нуклеарну доктрину због претњи Алијансе, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Претње које долазе из НАТО- могле би да утичу на Русију да промени своју нуклеарну доктрину, упозорио је руски дипломата.

"Недавна искуства, укључујући она стечена током Специјалне војне операције и анализа модела понашања Колективног запада у том контексту, показују да је неопходно разјаснити одређене параметре који се односе на ситуације описане и у војној доктрини али и у основама државне политике у области нуклеарног одвраћања", рекао је Рјабков.

Наиме, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у интервјуу британском листу "Телеграф" рекао се у Алијанси разговара о стављању нуклеарних бојевих глава у стање приправности.

Заменик министра спољних послова је истакао да у оваквим изјавама постоји елемент претње и да Русија већ ради на прецизирању нуклеарне доктрине.

Запад је постао безнадежан и заборавио како да прихвати алтернативне тачке гледишта, додао је Рјабков, наводећи да су контакти између Русије и САД на спољнополитичком нивоу сведени на апсолутни минимум и по квантитету и по садржају.

"Мислим да је Запад као геополитички концепт безнадежан и покушаји да се допре до њих, да се изнесу неки ставови, приступи, оцене или размишљања не дају резултата. Запад се у потпуности затворио у своју љуштуру неприхватања алтернативних модела и друштвено-политичког уређења и спољнополитичког позиционирања", оценио је руски дипломата.

Један од најтежих задатака са којима се суочава руско Министарство спољних послова је како да се правилно изгради нови систем координата, како да се управља кризом у односима са Колективним западом, навео је Рјабков.

"Ова криза ће бити веома дуга", рекао је Рјабков и напоменуо да, ипак,  Запад још увек није изгубио вештину да бележи сигнале из Москве.

Рјабков је подсетио на обраћање руског председника Владимира Путина прошле недеље Министарству спољних послова Русије, када је предложио предлог за мир у Украјини.

"Мислим да су сви чули сигнал и моментална реакција наших противника да је Путин, наводно, 'поставио ултиматум', говори о томе да нису изгубили вештину да прате дешавања и бележе важне сигнале из Москве", оценио је дипломата.

Шта је руска нуклеарна доктрина

Што се тиче употребе нуклеарног оружја, Руска Федерација се руководи указом председника Русије Владимира Путина о "Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања" у коме су јасно наведени услови употребе нуклеарног оружја. 

Како се тамо наводи, одвраћање од непријатељске агресије обезбеђује целокупна војна моћ Руске Федерације, укључујући и нуклеарно оружје.

Сходно указу, Русија би могла да искористи нуклеарно оружје у случају да прими поуздане информације о лансирању балистичких ракета које нападају територију Русије или њене савезнике, у случају да непријатељ користи нуклеарно оружје или друге врсте оружја за масовно уништење против Русије или њених савезника.

Такође, у случају да непријатељски утицај на критичне руске државне или војне објекте може да доведе до квара и до ометања реакција нуклеарних снага.

Наводи се и случај агресије на Русију употребом конвенционалног наоружања када је угрожено постојање државе.

Сходно указу, Руска Федерација нуклеарно оружје сматра искључиво средством одвраћања, чија је употреба екстремна и изнуђена мера.

image