Русија

Рјабков: Америка иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-а

Због све већег притиска западних земаља и њихове примене нелегалних санкција, постоји потреба да се БРИКС удаљи од монопола америчког долара, нагласио је заменик руског министра спољних послова
Рјабков: Америка иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-аwww.globallookpress.com © MFA Russia

Вашингтону се не допада ништа што је ван његове контроле и зато иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-а, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков на отварању Академског форума БРИКС-а.

"Ради се на поткопавању БРИКС-а, ремећењу пројеката и компликовању активности његових институција", навео је заменик министра.

Према његовим речима, БРИКС сарађује са моћним државама које нису новајлије у међународним пословима и за које диктатура и покушаји САД да сачувају своју хегемонију нису загонетка.

У контексту све већег притиска западних земаља и њихове примене нелегалних санкционих мера, очигледна је потреба да се БРИКС удаљи од монопола америчког долара, нагласио је Рјабков.

Рјабков је прокоментарисао и тврдње Пентагона да је Русија наводно извела противсателитски уређај у ниску орбиту Земље, рекавши да је реч о информационој превари и да је Москва против постављања офанзивног оружја у орбиту Земље.

"Американци могу да говоре шта хоће, али наша политика се не мења. Да су заиста заинтересовани за јачање безбедности, укључујући и космичке активности, могли би да преиспитају свој деструктивни приступ према руским предлозима у овој области и пре свега на наш предлог да се направи споразум о спречавању трке у наоружању у свемиру", рекао је Рјабков.

image