Русија

Русија испред свих: Почео развој стратешких нуклеарних подморница пете генерације

Реч је о стварању како нових стратешких ракетних подморница на нуклеарни погон, тако и вишенаменских подморница, открио је главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Александар Моисејев
Русија испред свих: Почео развој стратешких нуклеарних подморница пете генерације© Алексей Даничев/РИА Новости

Експериментални пројектантски радови на стратешкој нуклеарној подморници 5. генерације су већ почели, изјавио је главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Александар Моисејев.

"Несумњиво, увек размишљамо о будућности, а темељ за нуклеарне подморнице се већ реализује. Несумњиво је да је то темељ за пету генерацију нуклеарних подморница", казао је Моисејев, одговарајући на питање новинара да ли је отворен истраживачко-развојни рад на нуклеарним подморницама 5. генерације.

Он је напоменуо да је реч о стварању како нових стратешких ракетних подморница на нуклеарни погон, тако и вишенаменских подморница.

Тренутно ће у службу Ратне морнарице ступити нуклеарне подморнице 4. генерације "Бореј" и "Јасен".

Крајем септембра прошле године, централни конструкторски биро "Рубин", у којем се пројектују подморнице, развио је нови пројекат стратешке нуклеарне подморнице који ће се реализовати у наредних неколико година.

Директор "Рубина" Игор Виљнит рекао је да би нове стратешке нуклеарне подморнице требало да замене подморнице "бореј" после 2037. године.

У међувремену, стратешка нуклеарна подморница следеће генерације "арктур", чији је модел први пут представљен на изложби "Армија 2022", могла би се појавити у морнарици тек у другој половини 21. века.

image