Русија

Ни шума га није спасила од "искандера": Уништен још један ХИМАРС у Харковској области

Руска војска је до сада забележила уништавање неколико лансирних возила ХИМАРС-а, а осим тога посаде средстава за електронско ратовање су у више наврата успевале да ометају ракете лансиране из америчких система
Ни шума га није спасила од "искандера": Уништен још један ХИМАРС у Харковској областиGetty © Ezra Acayan

На руским Телеграм каналима специјализованим за војне теме и Специјалну војну операцију, појавио се снимак уништавања још једног вишецевног ракетног лансера америчке производње ХИМАРС, који се налазио у употреби украјинске војске. 

Како се наводи на каналу "Изнанка", руска војска је амерички лансер уништила у близини села Хотомља, које се налази источно од Харкова и то употребом оперативно-тактичког комплекса "искандер".

Лансирно возило ХИМАРС-а је најпре открила посада једне извиђачке беспилотне летелице, која је снимила и тренутак када су из њега лансиране ракете. Оператери летелице су потом пратили кретање америчког система и једног помоћног возила, које су украјински војници покушали да сакрију у оближњој шумској области.

Недуго затим уништена су оба возила дејством балистичке ракете поменутог ракетног комплекса. Подсећања ради, западне државе су Украјини испоручиле десетине лансера и других помоћних возила овог система.

Руска војска је до сада забележила уништавање неколико лансирних возила ХИМАРС-а, а осим тога посаде средстава за електронско ратовање су у више наврата успевале да ометају ракете лансиране из америчких система.

image