Русија

Украјинска војска уништила станицу за контролу радијације: ИАЕА је добила све информације

Стручњаци ИАЕА који се налазе на станици су обавештени о овом догађају, добили су фото-материјал о стању у којем се сада налазе остаци опреме. Надамо се да ће следеће саопштење агенције садржати ову информацију, навео је директор нуклеарке Јуриј Черничук
Украјинска војска уништила станицу за контролу радијације: ИАЕА је добила све информацијеGetty © Stringer/Anadolu Agency

Стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) који се налазе у Запорошкој нуклеарној електрани су обавештени да је уништена станица за контролу радијације, достављен им је фотографски материјал и руководство станице се нада да ће се чињенице о уништењу нуклеарке наћи у извештају ИАЕА, рекао је директор Запорошке нуклеарке Јуриј Черничук.

Наиме, украјинска војска је данас гађала област и потпуно уништила једну од станица за контролу радијације у Великој Знаменки.

"Стручњаци ИАЕА који се налазе на станици су обавештени о овом догађају, добили су фото-материјал о стању у којем се сада налазе остаци опреме. Надамо се да ће следеће саопштење агенције садржати ову информацију", рекао је Черничук и обећао да ће станица бити обновљена.

Упркос чињеници да је украјинска војска уништила станицу за контролу радијације, нема опасности за становништво, поручио је директор нуклеарке.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. По броју реактора је највећа нуклеарка у Европи. Од октобра 2022. године је под контролом Русије, док је истовремено у њој стално присутна посматрачка мисија стручњака ИАЕА.

Украјинска војска редовно гранатира град и територију у непосредној близини нуклеарке. До сада су забележена најмање три директна поготка на делове који штите главни реакторе.

Украјина гранатирањем Запорошке електране ствара претњу по нуклеарну безбедност, рекао је раније руски председник Владимир Путин, наводећи да нико на Западу не говори да је кијевски режим одговоран за нападе.

"Кијев стално наводи да нуклеарку Запорожје гранатира Руска Федерација. Јесу ли они полудели? У електрани су руске трупе", рекао је председник Путин.

image