Русија

ИАЕА ће именовати кривце за нападе на Запорошку нуклеарку када буде имала јасне доказе

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију обећава да неће скривати од шире јавности, ако дође до информација које дефинитивно могу да потврде ко је одговоран за нападе на нуклеарну електрану
ИАЕА ће именовати кривце за нападе на Запорошку нуклеарку када буде имала јасне доказеwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Међународна агенција за атомску енергију ће објавити која је страна нападала Запорошку нуклеарну електрану ако буде могла независно да потврди ту информацију, изјавио је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.

Гроси је и раније говорио да је тешко одредити ко напада нуклеарну електрану, јер су, с обзиром на тип дронова и њихову специфичну путању, напад могле да изведу и руска и украјинска страна.

"Не желимо да спекулишемо, јер ми смо инспектори. Говорићемо о томе када будемо располагали свим елементима тако да можемо да потврдимо ко је напао нуклеарку. У овом случају то нисмо имали и самим тим нисмо ни објављивали. Али, поново истичем да, ако икада добијем довољно информација, сигурно их нећу скривати од шире јавности", рекао је Гроси.

Генерални директор ИАЕА је изразио наду да се неће бити нових напада на нуклеарну електрану.

Запорошка нуклеарка, највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова, налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. Од октобра 2022. године, нуклеарна електрана је под контролом руске војске, а у њој бораве и представници ИАЕА. Међутим, украјинска војска је више пута нападала нуклеарку.

Руско Министарство спољних послова позвало је светску заједницу да реагује на чин нуклеарног тероризма кијевског режима.

"Колико још пута Оружане снаге Украјине треба да нападну Запорошку нуклеарну електрану да Запад и монструм Зеленски, којег су одгајили, престану да понављају овај смртоносни чин?", поручили су из руског Министарства.

Украјина гранатирањем Запорошке електране ствара претњу по нуклеарну безбедност, рекао је раније руски председник Владимир Путин, наводећи да нико на Западу не говори да је кијевски режим одговоран за нападе.

"Кијев стално наводи да нуклеарку Запорожје гранатира Руска Федерација. Јесу ли они полудели? У електрани су руске трупе", рекао је председник Путин.

image