Русија

Руски одговор Америци: Путин најавио производњу нових ракета

Председник Путин је истакао да је решавање безбедносних питања најважније за Донбас и Новорусију и додао да је ЛНР неотуђиви део Русије и да животни стандард људи који тамо живе треба да буде у складу са нивоом целе Русије, као и да су за то издвојена средства
Руски одговор Америци: Путин најавио производњу нових ракетаGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Русија треба да реагује на акције САД и треба да почне да производи ракете средњег и кратког домета, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима Савета безбедности Русије.  Он је предложио да се размотри питање даљих корака Русије у вези са једностраним мораторијумом на распоређивање ракета средњег и кратког домета копненог базирања.

Путин је подсетио да су се САД пре неколико година под измишљеним изговором повукле из тог споразума и саопштиле да ће производити те ракетне системе.

"Ми смо 2019. године саопштили да нећемо производити те ракете и да их нећемо распоређивати све док САД не буду распоређивале те системе у неком региону света", подсетио је Путин.

Међутим, како је истакао руски председник, Америка данас не само да производи ракете средњег и кратког домета, него их и пребацује у Европу – на војне вежбе у Данску.

"Недавно је саопштено да се ракете налазе на Филипинима. Притом се не зна се да ли су те ракете извезли или не. У сваком случају, треба да реагујемо на то и да донесемо одлуке шта ћемо морати да урадимо у тој области. Судећи по свему, мораћемо да покренемо производњу тих ударних система, а онда, у зависности од развоја ситуације, доносићемо одлуке о томе где ће бити распоређене, ако то буде неопходно за осигуравање наше безбедности", поручио је Путин.

"Руски војници чине све за безбедност Донбаса"

Он је рекао да руски војници који се налазе на линији раздвајања чине све како би осигурали безбедност Донбаса. Председник је истакао да је решавање безбедносних питања најважније за Донбас и Новорусију.

"Знамо да наши војници на контакт линији чине све по том питању", рекао је Путин на састанку са дипломцима Руске академије народне привреде и јавне управе при председнику Русије (РАНХиГс).

Међутим, како је додао, апсолутно је немогуће да се за касније одлаже решавање социјалних, економских питања и развој економије региона.

"Та питања се морају сада решавати, паралелно са борбеним задацима. Зато се надам да ћете уложити максимум напора како би урадили све што је потребно", рекао је Путин, обраћајући се председнику владе ДНР Евгенију Солнцеву.

Руски лидер је такође констатовао да се обнова Луганске Народне Републике одвија прилично брзим темпом, упркос борбама које се воде у републици.

"Тамо постоји јако добар индустријски потенцијал. Већ је почео развој, упркос проблемима повезаним са безбедношћу", констатовао је руски лидер.

Како је истакао, ЛНР је неотуђиви део Русије, стога животни стандард људи који тамо живе треба да буде у складу са нивоом целе Русије.

"Луганска Народна Република, као и све историјске територије Русије, неодвојиви је део Руске Федерације. Животни стандард људи на овим територијама треба у потпуности, у свим правцима да одговара животном стандарду и могућностима на територији целе Русије. То је тежак, али апсолутно изводљив задатак, а одговарајући ресурси су издвојени", рекао је руски лидер.

image