Свет

Словачки премијер: Можете само да сањате о повлачењу Русије из Донбаса и Крима

Желим да се украјински сукоб оконча што пре, јер ће у супротном донети много бесмислених жртава на обе стране, а до тада, морамо да се прилагодимо новој реалности да су Донбас, Луганск и Крим део Русије, поручио је Роберт Фицо
Словачки премијер: Можете само да сањате о повлачењу Русије из Донбаса и Крима© Sean Gallup/Getty Images

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да је "апсолутно нереално" да би Русија могла да напусти Донбас, Луганск или Крим.

"Ако неко мисли да је једино решење за ситуацију у Украјини да се Руси врате на границу где су били и напусте Крим, онда је то апсолутно нереално. Морамо да се прилагодимо новој реалности коју сада видимо", казао је Фицо у интервјуу за "Хлавне справи".

Он је истакао да жели да се украјински сукоб оконча што пре, јер ће у супротном донети много бесмислених жртава на обе стране.

Словачки премијер је још једном нагласио да подржава само хуманитарну помоћ Украјини и да не верује у војно решење сукоба.

"Стварно желим да се тај рат заврши, иначе ћемо бити сведоци великог броја жртава на једној и другој страни без икаквог резултата. Не могу да замислим како ће изгледати мир између Русије и Украјине, али доћи ће и биће болан. Наивно је веровати да ће Руси напустити Донбас, Луганск и Крим", закључио је.

Фицо је раније изјавио да је Украјина "једна од најкорумпиранијих држава на свету" под потпуном контролом Сједињених Држава.

Он је додао да Запад "може да пошаље све оружје на свету у Украјину, али то јој неће помоћи да војно победи Русију", као и да је већина европских држава опседнута мржњом према Русији и да је, да би ослабила Руску Федерацију, спремна да се бори до последњег украјинског војника.

image
VV inauguration
banner