Русија

Ракетни бродови руске морнарице добијају бољу заштиту и нове системе ПВО

Осим додатне заштите, мали ракетни бродови ће ради повећања ефикасности борбе против поморских дронова бити опремљени артиљеријско-ракетним системима ПВО "панцир" и противавионским топовима кратког домета АК-630
Ракетни бродови руске морнарице добијају бољу заштиту и нове системе ПВОwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Мали ракетни бродови који се тренутно користе у све четири флоте Ратне морнарице Руске Федерације ће се конструисати у складу са искуствима добијеним у зони СВО, што подразумева додатну заштиту за машинске собе бродова од дејства поморских дронова, рекао је Ренат Мистахов генерални директор бродоградитељске компаније "Ак Барс", за "РИА Новости".

Иначе у питању је предузеће које производи бродове класе пројекта 22800 "каракутрт", 21631 "бујан-м" и других класа чији депласмани износе око 1.000 до 1.500 тона.

"Противник схвата да је његов главни задатак да прво имобилише наш брод, затим да га доврши, а све што треба да уради је да нападе машинску собу брода. Морамо осигурати да је овај део бродова заштићен, јер је то "слаба тачка" свих пловила, то је срце брода. Ми ћемо обезбедити додатну заштиту", рекао је Мистахов.

Према његовим речима, проучавање борбе против поморских дронова у Црноморској флоти довело је до закључка да је неопходно променити унутрашњу структуру брода: пролазе, коридоре, смештај посаде.

Осим додатне заштите, мали ракетни бродови ће ради повећања ефикасности борбе против поморских дронова бити опремљени артиљеријско-ракетним системима ПВО "панцир" и противавионским топовима кратког домета АК-630, изјавио је саговорник "РИА Новости".

Како се наводи, раније је "Ак Барс" разматрао могућност наоружавања ових бродова само "панцирима", који би заменили АК-630.

"Сви системи који се данас користе за ПВО имају право на постојање: важно је видети који може боље да се покаже. Важно нам је сада на бродове да ставимо наоружање које би могло да уништи покретни објекат на већој удаљености. Ако се тај циљ приближи, онда по њему треба дејствовати управо топовима 630 (АК-630-М2 'дует')", рекао је Мистахов.

Он је истакао и да је морнаричка верзија "панцира", са ознаком "МЕ", прошла испитивања на којима је показала добре резултате, да се већ уграђује на поједине бродове, али и да се свакако ради на њеном побољшању.

"Ако погледате наше савремене бродове, ми углавном користимо и 'панцир' и 'дует'", рекао је генерални директор.

Осим тога, Мистахов је изјавио и да произвођачи система ПВО као што су "тор", "бук" и други, развијају морнаричке верзије ових система за распоређивање на бродове руске морнарице. Конструктор и произвођач ових комплекса је концерн "Алмаз-Антеј", који је на поморском сајму у Кронштату представио поморску верзију "тора" са ознаком М2КМ.

"Данас противваздухопловну одбрану на копну пружају и 'панцир' и 'тор' и 'бук', што је интересантно. Зашто се онда сви они не би могли користити на бродовима?", пита се он и додаје:

"Наши конструктори почињу да истражују могућности за нас".

Он је нагласио да су се системи као што су "тор" и "бук" добро показали, али да њихове ракете "лете у вис", због чега нису добро решење за борбу против ракета које лете на малим висинама и поморских дронова.

"Оно што леди изнад глатке површине воде, лети на малој висини изнад ње, а ми морамо да уништимо такву ракету на одређеној удаљености. Поморски дронови се крећу по самој површини воде, тако да задатак постаје нешто компликованији", оцењује Мистахов.

"Морамо бити у стању да уништимо поморске дронове на што већој удаљености – што даље, то боље. Јер ако нам се приближавају не један или два беспосадна пловила, већ читаво јато, време није на нашој страни. Морамо уништити читаво јато што пре и обезбедити стопроцентни погодак, како се не би узадлудно трошила муниција", закључио је генерални директор "Ак Барса".

image