Русија

Путин са емиром Катара: Потребан прекид ватре у Појасу Газе

Руски председник позвао је Тамим бин Хамад Ал Танија у званичну посету Русији
Путин са емиром Катара: Потребан прекид ватре у Појасу Газе© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија и Катар улажу напоре за решење сукоба на Блиском истоку, поручио је председник Русије на састанку са катарским емиром Тамим бин Хамад Ал Танијем.

Путин је истакао да је важно што Катар наступа као посредник у решењу сукоба на Блиском истоку и то као најефикаснији посредник између Хамаса и Израела, залаже се за размену заробљеника и талаца и прекид ватре и да је Катар 

Русија такође улаже напоре за решавање кризе на Блиском истоку што може да се деси само уз испуњење одлука УН и стварање две државе, додао је Путин.

Односи Русије и Катара се базирају на пријатељској основи, додао је Путин.

Према речима руског председника, сарадња Русије и Катара се наставља у банкарском сектору, а постоји и дијалог за прикључење катара коридору "Север-југ".

Промет трговине није велики, али има добре тенденције за раст, оценио је Путин.

"Нисте дуго били у Русији, а радо бисмо вас дочекали у нашој држави. Схватите ово као званични позив", рекао је Путин.

Емир Катара је захвалио на позиву и прилици да његова земља присуствује самиту ШОС-а, догађају који је "важан за Азију".

Катар је поносан и цени односе које је развио са Русијом, а који се заснивају на узајамном поверењу и поштовању, рекао је катарски емир.

Катар, који улаже напоре за размену украјинске и руске деце, се нада се да се украјинска криза што пре завршити и да ће примирје бити прихватљиво за обе стране.

Било би добро и да се сукоб у Појасу Газе што пре заврши преговорима, да се прекине ватра и да се израелски заробљеници међу којима су и страни држављани врате својим породицама, рекао је емир.

image