Русија

Први састанак Москве и Кијева о размени деце

Разговори су вођени уз посредовање Катара и представљају прве личне преговоре између Русије и Украјине о враћању деце породицама од којих су раздвојена током Специјалне војне операције
Први састанак Москве и Кијева о размени децеGetty © Christopher Furlong

Русија и Украјина су први пут одржале преговоре о повратку руске и украјинске деце породицама и договорилe да се у Украјину врати 29 деце, а у Русију 19, рекла је комесар за права детета при председнику Руске Федерације Марија Лвова-Белова у Катару.

"Разговори су вођени уз посредовање Катара и представљају прве личне преговоре између Москве и Кијева о овом питању", указала је Лвова-Белова и додала да Доха надгледа спискове деце предвиђене за планирану размену.

"Са Катаром сарађујемо скоро годину дана, а главна тема је спајање деце са породицама од којих су раздвојена током Специјалне војне операције. Захваљујући нашој сарадњи је 28 деце спојено са породицама у Украјини и петоро са породицама у Русији", појаснила је Лвова-Белова.

Према њеним речима, сваком детету у овој ситуацији се поклања велика пажња.

Истовремено, она је истакла да су информације које преносе западни медији о 19.500 украјинске деце у Русији "лажне" и неутемељене.

image
VV inauguration
banner