Русија

АТАЦМС у рукама руских стручњака: Који је систем рада бојеве главе и подмуниције

У једној касетној бојевој глави налази се 275 комада подмуниције
АТАЦМС у рукама руских стручњака: Који је систем рада бојеве главе и подмуницијеGetty © South Korean Defense Ministry

Експерти руске војске су проучили унутрашњу структуру и оперативне карактеристике касетне подмуниције која се налази унутар бојеве главе тактичке балистичке ракете АТАЦМС америчке производње, рекао је за РИА Новости један од специјалиста за наоружање.

Како наводи, подмуницију представљају лоптасти предмети зелене боје, који по својој величини подсећају на тениске лоптице са избочинама дуж једне осе.

"Касетна подмуниција М74. У једној ракети АТАЦМС има 275 таквих комада. Отварање касете и избацивање подмуниције дешава се негде на око 200 метара изнад површине земље, а због избочина подмуниција почиње да се ротира. Када ротација подмуниције достигне око две хиљаде обртаја, центрифугалне полуге се размичу и клизач се окрене ка унутра. Капсула детонатора постављена је насупрот ударне игле. Када удари о површину, муниција експлодира", рекао је специјалиста за наоружање руске војске.

Саговорник РИА Новости је објаснио да у случајевима када се касета нормално отворила, али је подмуниција пала и није експлодирала, она остаје запета, а њено померање више није могуће. Становништво треба да буде што је могуће опрезније када наиђе на такву "лоптицу".

"Кошуљица се састоји од уобичајене оплате. Унутрашњост је израђена од легуре волфрама са урезима. Спољашња и унутрашња оплата су тачкасто заварене. Унутра се налази експлозив и сам фитиљ. Ручна противпешадијска бомба совјетске производње има сличан унутрашњи дизајн. Само ми користимо челик, а код њих је био волфрам", додао је он.

Према његовим речима, због примене волфрама, фрагменти добијају већу брзину при лету.

"Радијус распрскавања фрагмената, према подацима, износи око 20 метара. Али објективно, неки фрагменти, чак и на удаљености од 50 метара, могу да пробију метална врата. Пречник фрагментације је мањи, вероватноћа уништења је мања, али деструктивна моћ фрагмената представља већу претњу. Пад 250 комада покрива површину димензија 400х400 м², подмуниција пада отприлике пет метара једна од друге", закључио је специјалиста.

Подсећања ради, руска војска је пре неколико дана успела да пребаци остатке оборене ракете АТАЦМС ради проучавања, а главни предмет интересовања је био систем навођења.

image