Свет

"Њујорк тајмс" открива колико су АТАЦМС ракета САД испоручиле Украјини

Сједињене Државе су тајно испоручиле Украјини АТАЦМС прошле недеље и украјинске трупе су одмах употребиле то оружје
"Њујорк тајмс" открива колико су АТАЦМС ракета САД испоручиле УкрајиниGetty © Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket

Сједињене Државе су пребациле више од стотину оперативно-тактичких ракета АТАЦМС проширеног домета у Украјину, објавио је амерички лист "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

"Средином фебруара, председник САД Џозеф Бајден је тајно одобрио одлуку о слању више од 100 ракета проширеног домета, као и велике количине касетне муниције. Оне су биле део испоруке оружја у вредности од 300 милиона долара у марту", наводи лист, позивајући се на америчког званичника.

Како се додаје, Сједињене Државе су тајно испоручиле Украјини АТАЦМС прошле недеље и украјинске трупе су одмах употребиле то оружје.

Заузврат, председнички секретар за штампу Дмитриј Песков , коментаришући ове информације, нагласио је да ће Русија постићи свој циљ, али ће то изазвати више проблема за саму Украјину.

"Политико" је раније известио да су САД последњих недеља марта тајно пребациле у Украјину оперативно-тактичке ракете дугог домета АТАЦМС, које су два пута употребљене против руских циљева.

Вест је потврдио и заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател, речима да су Сједињене Државе, по налогу председника Џозефа Бајдена, испоручиле Украјини тактичке балистичке ракете АТАЦМС, а да то нису јавно објавиле.

Како се наводи, ракете су биле укључене у пакет војне помоћи најављен у марту, а већ у априлу су завршиле у Украјини.

Медији јављају да су их украјинске оружане снаге већ два пута употребиле против циљева на руској територији.

Међутим, руска војска је показала како се изузетно успешно бори против те муниције, па је тако прошле недеље Министарство одбране известило да је војска пресрела три ракете АТАЦМС изнад Црног мора.

Наиме, АТАЦМС је оперативно-тактичка балистичка ракета коју је развио "Локхид Мартин" и може се лансирати из вишеструких ракетних система, укључујући М142 ХИМАРС. 

image
VV inauguration
banner