Русија

Путин дочекао Орбана у Кремљу: Русија спремна да преговара о могућем решењу сукоба у Украјини

Путин је истакао да је Орбан допутовао у посету не само као партнер из Будимпеште, већ и као човек који је на челу државе која сада председава Саветом ЕУ

Председник Русије Владимир Путин данас је срдачно дочекао мађарског премијера Виктора Орбана у Москви и поручио да је спреман да са мађарским колегом разговара о украјинској кризи и њеном решењу.

Путин је истакао да је Орбан допутовао у посету не само као партнер из Будимпеште, већ и као човек који је на челу државе која сада председава Саветом ЕУ.

"Надам се да ћемо имати прилику да разменимо мишљења о развоју билатералних односа у овој тешкој ситуацији. И да, наравно, поразговарамо о развоју највеће европске кризе. Мислим на Украјину. Познато је да сте недавно били у Кијеву и да сте дошли овде како бисмо разговарали о свим нијансама када је у питању ситуација у Украјини. Стојим Вам на располагању. Вероватно знате за мој говор пред руководством Министарства спољних послова недавно у Москви. Тамо је изнет наш став у погледу могућег мирног решења. И, наравно, спреман сам да разговарам са Вама, да Вам укажем на неке нијансе. Рачунам да ћете ме обавестити о свом ставу и ставу европских партнера", рекао је Путин.

Орбан је са своје стране захвалио Путину на пријему у тренутку који, како је рекао, није нимало једноставан за Русију и поручио да је овај сусрет "посебан".

Он је истакао да ће Мађарска ускоро бити једина земља у Европи која ће моћи да преговора и са Русијом и са Украјином, будући да се "број земаља које могу да разговарају са обе стране смањује великом брзином".

"Желео бих да искористим ову прилику да са Вама разговарам о низу важних питања. Такође, желео бих да сазнам Ваш став о питањима која су важна за Европу", изјавио је Орбан.

У међувремену, портпарол Кремља Дмитриј Песков открио је да је посету иницирао Орбан, и да је све организовано прекјуче. 

image