Русија

Руси проучавају "сторм шедоу": Наћи ћемо начин да се заштитимо

Проучавање ракете омогућиће Москви да предузме мере како би се заштитила од непријатељске ракете
Руси проучавају "сторм шедоу": Наћи ћемо начин да се заштитимоGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Руски специјалисти за оружје су проучили кумулативну бојеву главу британске ракете "сторм шедоу" и утврдили дубину продирања и домет деловања, рекао је за "РИА Новости" инжењер и специјалиста за оружје који је желео да остане анониман.

Кумулативни део пројектила "сторм шедоу" је цилиндрични објекат дужине око пола метра са приближно истим пречником, рекао је руски стручњак.

Према његовим речима, проучавање ракете омогућиће Москви да предузме мере како би се заштитила од непријатељске ракете. Такође, да изгради склоништа са потребним карактеристикама.

"Сторм шедоу" има издужено цилиндрично тело, са два крила у средини која се расклапају након лансирања, три вертикална и два хоризонтална преклапајућа репна стабилизатора, због чега ракета може бити смештена унутар авиона како би његов радарски одраз био мањи.

Крстарећа ракета "сторм шедоу" има домет од 250 до 560 километара, у зависности од модификације, а украјинске оружане снаге активно их користе од прошле године.

Како је известио генерал-потпуковник Андреј Семјонов, командант снага ПВО и противракетне одбране и заменик главнокомандујућег Ваздушно-космичких снага Русије, крстареће ракете "сторм шедоу" могу неприметно да долете до циља јер се наводе америчким сателитима.

Председник Владимир Путин упозорио је да би Москва могла асиметрично да одговори на испоруку оружја дугог домета Украјини, као и да ће слање високопрецизног далекометног наоружања Кијеву донети веома озбиљне проблеме.

image