Русија

Руски борци на полигонима увежбавају уништавање "абрамса" и "леопарда"

Иако су их сви замишљали као неуништиве, амерички и немачки тенкови су на крају горели као и сви други, а можда и лепше
Руски борци на полигонима увежбавају уништавање "абрамса" и "леопарда"Getty © Ulf Mauder/picture alliance

Погађање рањивих тачака тенкова "абрамс" америчке и "леопард 2" немачке производње део је програма обуке руског војног особља на полигонима, саопштио је заменик министра одбране Јунус-Бек Јевкуров у емсији "Словјев лајв".

Према његовим речима, када су се ови тенкови први пут појавили у Украјини сви су их замишљали као "посебне", као да неће горети или да су направљени од другачије врсте метала.

"Наравно све се ово испоставило као нетачно. Направили смо огромне транспаренте - који сад стоје на полигонима - а на њима су представљена рањива места ових тенкова, као и подаци о томе са које удаљености је најбоље дејствовати по њима и којим средством за уништавање", рекао је Јевкуров.

Он је додао да су велику улогу у борби против непријатељских тенкова одиграла минска поља, авијација, посебно армијска, као и групе "разарача тенкова", којих је формирано око 180.

Подсећања ради, руски борци су у последњих годину дана уништили већи број "леопарда" и "абрамса", а велику улогу у томе су имали и оператери ФПВ дронова, захваљујући којима је добар део уништења ових тенкова забележен и потврђен видео снимцима.

image