Русија

Моди на састанку са Путином: Рат није решење, а бомбе и ракете не доносе мир

Индија је увек била на страни мира и спремна је да на сваки начин помогне како би Русија и Украјина склопиле примирје, рекао је индијски премијер, истичући да је у разговору са руским председником о украјинском сукобу осетио оптимизам и наду

Индија улаже напоре у решавање "најљућих проблема" у свету, укључујући и сукоб у Украјини, и покушава да изнађе пут за мирно решење, рекао је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са премијером Индије Нарендром Модијем.

"Јуче смо се током неформалног разговора дотакли свих питања. Захвалан сам на пажњи коју пружајте најљућим проблемима", навео је Путин.

Индијски премијер је приметио да цео свет придаје значај његовој посети Руској Федерацији.

"Током јучерашњег неформалног састанка смо четири до пет сати у пријатној атмосфери разговарали о важним питањима, укључујући и сукоб у Украјини", навео је Моди и разговор описао као отворен, искрен и пун поштовања.

Према његовим речима, сваки оружани сукоб, био то рат или терористички напад, човеку донеси бол, нарочито ако страдају невина деца.

"Срце се цепа од таквих сцена. Рат није решење. Бомбе и ракете не могу да донесу мир. Фокус мора да буде на дијалогу. И ми инсистирамо на томе", рекао је Моди и навео да је Индија спремна на било који начин допринесе успостављању мира у Украјини.

Према његовим речима, Путин је јуче отворено говорио на ту тему, а тај разговор је, како додаје, "улио наду, вратио оптимизам" и пробудио нове интересантне идеје.

Односи Русије и Индије носе карактеристике привилегованог стратешког партнерства, а контакти на највишем нивоу су редовни, оценио је Путин и додао: "Највише разговарамо о трговини. Њен развој одговара и руском и индијском народу."

Промет трговине између Русије и Индије је у току прошле године порастао за 60 посто, а за први квартал текуће године је порастао за додатних 20 посто навео је Путин.

"Радујемо се следећем сусрету у Казању на БРИКС самиту у јесен ове године", поручио је Путин и пожелео Модију нове успехе у развоју Индије. "Одавно се знамо. Читав ваш живот сте посветили јачању државе и побољшању живота у њој", навео је Путин.

Моди је са своје стране рекао да свет с суочава са кризом у сфери енергетике, али је сарадња Русије и Индије помогла да се криза превазиђе. према речима индијског премијера, читав свет би требало да призна да је руско-индијска сарадња донела стабилност светском тржишту горива.

Моди је изразио саучешће поводом терористичких напада у Москви и Дагестану.

"Индија се последњих педесет година суочава са тероризмом и на својој кожи је осетила колико је страшан. Могу да замислим какву бол осећате поводом терористичких напада у вашој земљи. Ми оштро осуђујемо сваки вид тероризма", поручио је Моди.

Индијски премијер је подсетио да се у последњих десет година 17 пута састао са Путином, истакавши да то указује на дубину руско-индијске тесне сарадње.

"Уверено тврдим да ћемо сарађивати и у будућности. Јачаћемо и продубљивати сарадњу", поручио је Моди.

image