Русија

Леонид Савин: Модијева посета Москви потврдила да Индија постаје независан пол

За велику земљу као што је Индија, примећује руски геополитичар, изузетно је важно одржати стабилне односе са Русијом и наставити сарадњу у одбрамбеној индустрији
Леонид Савин: Модијева посета Москви потврдила да Индија постаје независан полwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Индијски премијер Нарендра Моди је у Москви 8. јула назвао Русију "пријатељем Индије за сва времена" и похвалио водећу улогу Владимира Путина у јачању билатералних односа, пише Леонид Савин за сајт "Катехон".

Такође, премијер Моди је изјавио да је свету данас потребно повезивање и да нико не може да пренесе ову поруку боље од Индије.

На састанку са индијском дијаспором у Москви 9. јула, Моди је нагласио да "Индијци у Русији доприносе развоју руског друштва. Када чује реч `Русија`, сваки Индијац помисли да је она поуздан пријатељ у радости и тузи."

Модију је детаљно представљен став Русије о кризи у Украјини. Индијски премијер се дотакао и питања мировних преговора о Украјини, али је то учинио деликатно, нудећи помоћ Индије само уколико за тим постоји потреба, примећује Савин.

Модија је нарочито занимала судбина индијских држављана који су приступили оружаним снагама Русије. Према писању индијских медија, председник Русије Владимир Путин је на захтев индијског премијера издао наређење да се из руске армије отпусте сви који желе да се врате у Индију.

Забринутост САД и разочарање Зеленског

Како је у понедељак изјавио портпарол Стејт департмента, САД су забринуте због односа ове земље са Русијом, али Индија је одбацила забринутост Стејт департмента, истичући да је она "увек позивала на поштовање Повеље УН, укључујући територијални интегритет и суверенитет." Индија је упозорила и да "нема решења на бојном пољу" и да мир могу да донесу само "дијалог и дипломатија".

За велику земљу као што је Индија, примећује Савин, изузетно је важно одржати стабилне односе и наставити сарадњу са Русијом у одбрамбеној индустрији.

Како је упозорио професор на Школи за међународне односе Универзитета за међународне студије у Сечуану Лон Сингчун: "Запад жели да посеје раздор између Русије, Кине и Индије". Заправо, Запад има више разлога за забринутост, јер се надао да ће се Индија сврстати уз Запад, али спољна политика ове земље је усмерена на одржавање равнотеже.

Интереси Њу Делхија су основа индијске политике. У контексту глобалне трансформације, Индија се претвара у независан пол, констатује Савин, што се одлично уклапа у настојање Русије и Кине да изграде мултиполарни светски поредак.

Западни медији су скренули пажњу на чињеницу да је Индија купила руску нафту у вредности од 46,5 милијарди долара 2023. године, док је 2021. купила нафту за само 2,5 милијарди долара.

Закључак се намеће сам од себе: Модијева посета је показала целом свету да Русија није толико изолована колико то Запад жели.

"Њујорк тајмс" цитира Владимира Зеленског, који је посету Модија Москви описао као "огромно разочарање и поразан ударац мировним напорима."

Западни медији су разочарани тиме што Њу Делхи не следи вођство Вашингтона. Упркос томе, Моди је наставио са конструктивним потезима, као што је посета гробу Незнаног војника пре почетка разговора у Кремљу.

Сарадња Русије и Индије у многим областима

После разговора објављено је заједничко саопштење, у коме се наводи да Русија и Индија настављају да развијају сарадњу у многим областима.

Две земље су се договориле да до 2030. достигну обим међусобне трговине од преко 100 милијарди долара, док ће се плаћања одвијати у националним валутама.

Планирано је развијање сарадње у нуклеарној индустрији, преради нафте, енергетици, аутомобилској индустрији и бродоградњи, производњи лекова и медицинске опреме, као и многим другим областима.

Раније је саопштено да је Индија показала интересовање за учешће Русије у изградњи нуклеарних реактора у Индији. Почетком 2000-их, САД су спречавале улазак нуклеарних технологија у Индију, јер су рачунале да ће оне бити главни добављач. По свему судећи, Њу Делхи је одлучио да се ослободи ове зависности од САД.

Разговарало се и војно-техничкој сарадњи. Четрдесет осам одсто оружја Индија увози из Израела, Русија је на другом месту са 28 одсто, иако је пре само неколико година њен удео износио 70 одсто. Зато не треба говорити о почетку, већ о обнављању војне сарадње.

Резултати посете индијског премијера могу се описати као веома плодоносни за обе стране. Руска промена вектора ка Глобалном истоку и Глобалном југу се наставља. Индија је постала трећа по величини привреда на свету. Све ће то бити потврђено на самиту земаља БРИКС-а у октобру у Казању, закључује Савин, и на 23. самиту две земље у Индији 2025, коме ће присуствовати и Путин и Моди.

image