Русија

Антонов о америчком оружју у Немачкој: Озбиљна грешка, наша толеранција није безгранична

Ради се о изузетно опасним корацима, који представљају претњи по међународну стабилност, оцењује амбасадор Русије у Вашингтону, уз упозорење да би могућих последица требало да се боји и Немачка, будући да се амерички ракетни капацитети могу наћи на руском нишану
Антонов о америчком оружју у Немачкој: Озбиљна грешка, наша толеранција није безграничнаGetty © Justin Sullivan / Staff

Наша толерантност на провокације није безгранична, упозорио је данас амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов поводом вести да Вашингтон планира да у Немачкој размести ракете средњег и малог домета.

"То је озбиљна грешка Вашингтона. Такви крајње дестабилишући кораци представљају директну претњу по међународну безбедност и стратешку стабилност. Американци појачавају ризик од отпочињања трке у ракетном наоружању. Заборављају да то може постати детонатор неконтролисане ескалације услед опасног заоштравања тензија између Русије и НАТО-а", поручио је Антонов.

Он је објаснио да оваква политика САД има негативан ефекат на посвећеност Русије мораторијуму о распоређивању ракета средњег и малог домета на копну. Према његовим речима, Американци не размишљају о негативним последицама распада Договора о ракетама средњег и малог домета, који је потписан између СССР и САД још 1987. године и који је престао да важи 2019, повлачењем Вашингтона из њега. 

"Уместо жеље за миром коју је Русија много пута показала, Американци су кренули опасним путем милитаризма. Вашингтон је још једном показао похлепну жељу да постигне сопствену војну надмоћ", закључио је амбасадор.

У исто време, Антонов упозорава да се Немачка, уколико дође до најгорег сценарија, може суочити са озбиљним последицама, будући да ће дозволити да се на њеној територији размести америчко наоружање. 

"Зар Немачка заиста не схвата да ће појава америчког капацитета за извођење ракетних напада на њеној територији довести до тога да ће се ти објекти наћи на руском нишану? Ово није звецкање оружјем, већ проста логика нормалног човека. Не морате бити војни специјалиста да бисте разумели све могуће последице трке у ракетном наоружању у Европи", поручио је амбасадор.

image