Спорт

Скандал у репрезентацији која је играла против Србије – Камерунци плаћали да играју на Мундијалу

Једну од екипа са којом је репрезентација Србије играла на Светском првенству у Катару потреса велики корупционашки скандал
Скандал у репрезентацији која је играла против Србије – Камерунци плаћали да играју на МундијалуGetty © Matthias Hangst

Фудбалске селекције Камеруна и Гане потреса скандал који је открио француски истраживачки новинар Ромен Молина, који тврди да су одређени играчи платили своје место у тиму за Мундијал.

Познати новинар, који је током каријере откривао многе афере, између осталих ону када је шест жена оптужило салвадорског фудбалског судију Родолфа Сибријана за сексуално злостављање, као и ону у којој је Нгојо Нгон Ерве Гај, председник Параолимпијског комитета Камеруна, силовао параолимпијке, сада је изнео детаље који се тичу највећег фудбалског такмичења.

Он је навео да су двојица фудбалера Камеруна и један играч Гане новцем обезбедили своје место у тимовима за Мундијал.

"Поједини репрезентативци Камеруна и Гане плаћали су да би играли на Светском првенству. Неки од њих су платили само да би се нашли на списку селектора", истакао је Молина.

Француз је на "Јутјубу" објавио снимак у којем је нашироко говорио о овој ситуацији, али није навео имена фудбалера.

Посебно занимљив јесте случај Камерунаца јер је селектор Ригобер Сонг, на конференцији за медије пред одлазак на шампионат, имао проблема да прочита имена и презимена одређених фудбалера који су се нашли на списку.

Деловало је да није баш најбоље упознат са именима свих 26 играча које води на Мундијал, а неки од њих играју у домаћој лиги.

Камерунцима то није много сметало јер су одиграли веома добар турнир и мало је недостајало да се укључе у борбу за нокаут фазу. Изгубили су од Швајцарске, потом херојски извукли реми са Србијом 3:3, да би на крају остварили историјски тријумф над Бразилом.

Прилику да путују са репрезентацијом добили Жером Нгом Мбекели (24) и Суебу Мару (22) који су до тада одиграли само по три меча у националном тиму. Мару је и остао на тој бројци док је Мбекели ушао у 86. минуту меча са Бразилцима и асистирао при голу за победу.

Ни Гана није успела да прође групу у Катару, али је "скупо продала кожу" и у групи са Португалијом, Јужном Корејом и Уругвајем имала три бода.

За сада нема доказа о фудбалерима који су на овај начин стигли до Светског првенства, али навијачи Гане сматрају да су пронашли играча који се уклапа у профил.

По њиховом мишљењу фудбалер Челсија Баба Рахман платио је како би био на великој позорници и привукао пажњу клуба који ће га ангажовати у наредном периоду. Због тога је са списка отпао веома квалитетни Џефри Шлуп, стандардни играч Кристал Паласа.

Подсетимо, раније се спекулисало да поједини фудбалери на овај начин долазе до националног дреса, а пошто им цена на тржишту потом скочи, када се продају, људи од којих су купили место у тиму узимају проценат од њихове продаје клубу.

Бивши репрезентативац Гане Коџо Поку (играо 2004-2008) тврдио је у марту 2016. да зна да неки фудбалери купују своје место у селекцији "црних звезда".

"Чак знам да су неки играчи плаћали школарине деци званичника Савеза како би ушли у репрезентацију", рекао је тад Поку.

image
VV inauguration
banner