Спорт

Стручна анализа РТ Балкан: Шта је узроковало крах Србије против Камеруна

Тренери и аналитичари за РТ Балкан анализирају реми Србије и Камеруна и шта је то што је узроковало крах "орлова" у утакмици у којој су имали огромну предност
Стручна анализа РТ Балкан: Шта је узроковало крах Србије против КамерунаGetty © Stu Forster

Фудбалска репрезентација Србије пропустила је велику прилику против Камерунаца у другом колу Светског првенства у Катару, одиграла нерешено упркос значајном вођству и само је срећа разлог због којег наши момци нису завршили учешће на Мундијалу.

Екипа Драгана Стојковића имала је два гола вишка, све у својим рукама, али је дозволила ривалу да се врати и избори реми – 3:3. Наши саговорници су покушали да нам објасне разлоге овог, може се рећи, неуспеха у Дохи.

И лаицима јасно је да Камерун фудбалски слабија екипа од Србије, али се то на терену видело само у кратком временском периоду.

"Орлови" су у већем делу утакмице били стегнути, доносили несхватљиве и нерационалне одлуке, а врло су упитни били и потези селектора Пиксија.

Посебно у ситуацији када се Србија вратила из минуса, преокренула, а онда и почетком другог полувремена повела 3:1.

"Мислим да смо одлично ушли у други део игре, понесени преокретом у првом. Дали смо изванредан погодак, оно што ја волим као тренер – буквално смо се ушетали у гол. Имали смо још неколико шанси да то пређе и у већу разлику, али се онда догодио несхватљив пад и примљен погодак, а убрзо и други", рекао је стручни консултант РТ Балкана и тренер Графичара Марко Неђић.

Испуштена утакмица и велика шанса

Један од најперспективнијих стручњака у Србији признао је да је био у шоку оним што се догађало средином другог полувремена, али је додао да свакако део заслуга за дешавања на терену стадиона "Ел Џануб" иде репрезентативцима Камеруна.

"Након трећег гола нисмо имали снаге ни за шта, иако смо и тада направили две-три одличне шансе. Греота је да се оваква утакмица испусти, али мислим и да су Камерунци у једном тренутку желели да приме што мање голова."

Камерунци су смогли снаге да нас изненаде
Камерунци су смогли снаге да нас изненаде
Сви ми гледамо навијачки када Србија игра, али је очигледно да Камерунци нису одустајали и смогли су снаге да нас изненаде.

Кључни тренутак догодио се када је Страхиња Павловић, до тада најбољи играч Србије, затражио измену због бола у примицачу. Уместо њега је ушао Стефан Митровић и задња линија је изгубила чврстину и структуру.

Србија је до 63. минута имала +2, након чега се десило нешто потпуно невероватно – наши момци су дозволили противнику да у два узастопна напада постигне готово идентичне голове.

Дефанзивни ред је несхватљиво изашао високо, на неких 40-ак метара од гола Вање Милинковић-Савића и покушао да противничке нападаче "хвата" у офсајд замке.

То се није исплатило, одбрана је "пукла" два пута и Винсент Абубакар, а онда и Ерик Чупо-Мотинг, донели су Камеруну велико славље.

Неђићев колега Владимир Симић, још један члан "стручног штаба" наше редакције, покушао је да из угла аналитичара објасни шта се у тим тренуцима догађало у српском тиму.

Несхватљиве две грешке код прављења офсајда
Несхватљиве две грешке код прављења офсајда
Несхватљиво је да у два минута направимо две исте грешке приликом прављења офсајда. Имали смо два гола предности и беспотребно смо преузели ризик у прављењу офсајд замке, која захтева синхронизовано групно деловање више играча.

Симић је детаљније анализирао први гол који је покренуо "лавину несрећних догађаја".

"Та ситуација је класичан пример где је играч Камеруна имао отворену игру. У том тренутку наши дефанзивци су се кретали према напред, како би ухватили противника у офсајду, уместо да су се зауставили и припремили да бране дубинско додавање иза леђа. Нису смели овако да делују, с обзиром на то да нисмо доминантни у брзини и немамо хитре играче у задњој линији."

Он је подвукао да је тада "стручни штаб морао да реагује и неком инструкцијом", али се то није десило и резултат су два брза примљена гола. Индиректно су потврђене и речи Радета Богдановића, који је у анализи утакмице критиковао селектора Стојковића за лоше вођење меча.

Пикси је могао и морао боље

Богдановић је у студију РТС-а отворено говорио да је "Србија одиграла утакмицу без селектора на клупи и да никада није видео да неко води лошије меч на великом такмичењу од Драгана Стојковића".

И у току игре је било спорних тренутака и касних реакција, приметан је био изостанак оне храбрости, одлучности, жеље и харизме које прате једног од најбољих фудбалера са ових простора свих времена.

Пикси је открио да је морао да направи две принудне измене, Милош Вељковић и споменути Павловић уступили су места Срђану Бабићу и Стефану Митровићу, али оне у финишу сусрета "боду очи".

Марко Грујић је заменио Сергеја Милинковић-Савића, у другом минуту надокнаде ушао је Филип Ђуричић уместо имењака Костића, док су на клупи остали играчи попут Душана Влаховића, Луке Јовића, Дарка Лазовића.

"Искрено, мало несхватљиве измене по мом мишљењу. Разумем да су неке биле принудне, Павловићев излазак се баш осетио. Када је требало да се преломи, да смогнемо снаге и са изменама се вратимо у предност, ми смо пали", сматра Неђић.

"Са таквим изменама нисмо могли у нападу да преокренемо резултат, није било реално. Требало нам је више офанзиве, више 'данфа', да се кидише на победу... Тога није било, не знам разлоге, знају их само селектор и играчи, а на нама је да им верујемо и дамо подршку!"

Против Швајцарске још офанзивније, чак и са два шпица!

Далеко од тога да је све било лоше у игри "орлова", па су наши саговорници сагласни у оцени да има много сегмената на којима треба базирати оптимизам и припрему за наредни, одлучујући сусрет.

Аналитичар Симић је као пример, поред одличног периода у финишу првог и почетком другог полувремена, узео други погодак Србије, вероватно један од кандидата за гол турнира. Стрелац је био Александар Митровић након изузетне акције читавог нападачког дела тима.

"Гол као на малом фудбалу, што би рекли тренери. Била је то одузета лопта на централном делу терена и потом сјајна размена пасова између Митровића, Костића, Сергеја и Живковића. Буквално су успели да се са лоптом ушетају у гол."

То би могао да буде рецепт и за наставак такмичења где нас чекају стари знанци, уз понеку корекцију у поставци игре.

"Мислим да треба изаћи офанзивније, са офанзивнијим везним редом (два задња везна) и, по мом мишљењу, са два нападача."

"Не знамо здравствено стање екипе, али верујем да имамо екипу за ту 'моћ' горе, за високи пресинг. Хтели ми или не, следећу утакмицу морамо да победимо јер нас само то дели од пролаза даље", надовезује се Неђић.

Каземиро постао најбољи пријатељ "орлова"

Захваљујући мало срећи, а више Бразилцима, са којима смо у четири дана прешли пут од смртних непријатеља до најближих "сарадника", Србија и даље има шансу да се пласира у нокаут фазу такмичења.

"Селесао" је фантастичним поготком Каземира победио Швајцарску и оставио "орлове" у игри, који ће баш са селекцијом "црвеног крста" играти одлучујући сусрет.

Биће то реприза дуела из Русије пре четири године, када су Швајцарци били бољи резултатом 2:1 и отишли даље.

Голове су у тој утакмици постигли Гранит Џака и Џердан Шаћири, који ће вероватно и овога пута бити ударне игре противничког тима.

Џака је изјавио да је гледао дуел Србије и Камеруна и да његова селекција има шансе за тријумф, док су статистичари израчунали да у бројевима наша шанса износи 26 процената.

Аналитичари из "Свис фудбал дата" чак 74% шанси дају сценарију по којем се "орлови" враћају кући после утакмице са Швајцарском.

"Победа је највећа мотивација, то нису мала деца, већ професионалци. Свесни су они да их цела Србија гледа и прижељкује победу и пролаз. Што бисмо ми тренери рекли – сад бих појео траву. Они то најбоље знају и верујем да ће учинити све да победе!", закључио је Неђић за РТ Балкан.

У случају да се наведена пројекција ипак не обистини и да прославимо пласман даље, већ знамо и ко ће нам бити противник у осмини финала.

Другопласираног из ове групе чека селекција Португалије, што би значило да можемо да гледамо репризу сад већ чувеног окршаја из Лисабона у одлучујућој рунди квалификација за Мундијал.

Тада је Србија остварила велики тријумф, али пре жеље да се понови исто, морамо да победимо Швајцарце. Идемо, "орлови"!

image