Спорт

Скандал у Сарајеву – у хали "Србија" интонирана химна тзв. Косова (ВИДЕО)

Организатори Балканског првенства у џудоу направили су скандал пуштањем химне непостојеће државе
Скандал у Сарајеву – у хали "Србија" интонирана химна тзв. Косова (ВИДЕО)Getty © Harry How

На Балканском првенству у џудоу, које се одржава у Источном Сарајеву, учествује око 150 такмичара, а између осталих и оних са тзв. Косова.

Управо због њиховог учешћа нема џудиста из Србије, а иронично, дворана у којој се одржава надметање зове се "Србија" и налази се баш на Тргу "Србија".

Организатори такмичења отишли су корак даље и пустили химну тзв. Косова.

Због овог скандала огласио се и Џудо савез Републике Српске.

"С обзиром на то да је главни проблем на одржаном првенству Балкана за сениоре интонација химне и учествовање репрезентације (тзв.) Косова дужни смо дати појашњење јавности", почиње се у саопштењу.

"(Тзв.) Косово је стална чланица Европске, Светске џудо федерације као и Међународног Олимпијског комитета и као такви стекли су право учешћа на свим такмичењима у организацији горе наведених институција. Организатор Међународног такмичења дужан је да се строго придржава правила које је наложила Европска и Светска џудо федерација."

Наводи се и шта је разлог због оваквог поступка.

"Уколико се прекрши правило од стране наведених институција организатор такмичења као и савез суочиће се са ригорозном казном која може бити и искључење из Европске и Светске џудо федерације што би било погубно за спорт и спортисте Републике Српске и Босне и Херцеговине. Џудо савез Републике Српске и Босне и Херцеговине упознаће Европску и Светску џудо федерацију и тражити да се иницијатори свих негативности на првенству Балкана за које имамо доказе санкционишу јер су нанели немерљиву штету најуспешнијем спорту Републике Српске и Босне и Херцеговине", стоји у саопштењу.

image