Спорт

"Странци нам кажу да Косово није српско - тако су разбили Југославију и посвађали Русију и Украјину"

Некадашњи репрезентативац Предраг Ђорђевић истакао је да због одлука политичара највише гину обични људи, а у великом интервјуу дотакао се ратова током деведесетих, НАТО бомбардовања, распада Југославије, али и Совјетског савеза
"Странци нам кажу да Косово није српско - тако су разбили Југославију и посвађали Русију и Украјину"Getty © Clive Mason / Staff

Некадашњи репрезентативац Србије и Црне Горе Предраг Ђорђевић познат је по томе што током играчких дана није често давао изјаве. Бивши фудбалер Олимпијакоса се ретко појављивао у медијима, а сада је одлучио да у великом интервјуу за грчке медије проговори о темама које нису стриктно везане за спорт.

Ђорђевић се данас бави менаџерским послом у фудбалу, али нема проблем да прича и о политици - о ратовима деведесетих, НАТО бомбардовању, али и актуелном рату у Украјини.

Био је момак околине Крагујевца и имао је прилике штошта да види.

"Много људи из мог села је отишло у рат и никад се није вратило. Мој први рођак, који је био полицајац, четири године је био на таблетама да би се опоравио од свега што је проживео у рату", испричао је Ђорђевић за грчку "Газету".

На питање о ратовима на простору бивше Југославије, Ђорђевић је рекао да се највише сећа оних који се никад нису вратили. Причао је и о Косову и Метохији, српским манастирима и ужасном бомбардовању путничког воза у Грделичкој клисури 12. априла 1999. године.

"Када су нас Американци бомбардовали, а бомбе нису експлодирале, ниси знао ни где су, ни када ће да пукну. Ево и сада се опет кува око Косова. Уништавају нам манастире. Никад немамо мир. Одједном ти неко каже да је нека твоја територија независна. Бомбардовали су Београд и погодили путнички воз. И онда изађе неки НАТО генерал и каже да је у питању грешка. Видим да су у Хагу наши људи који су се борили за своју земљу. Ове друге не видим. Слушајте, нисам присталица ниједног рата и не занимају ме политичари. Али чињеница је да је Милошевић отишао у Хаг и није се вратио, а други нису отишли. Ко је тај који одређује ко је за затвор?", рекао је Ђорђевић.

Некадашњи крилни фудбалер се дотакао и рата Русије и Украјине, распаду Југославије, али и Совјетског савеза. Истиче да у таквим сукобима увек највише испаштају и гину обични људи.

"Имате и сада овај рат између Русије и Украјине који је политички. Не кажем ни да смо ми Срби златни, али када те неко бомбардује, шта ћеш друго него да се браниш? Недавно сам чуо једну паметну реченицу: ’Не би било ратова на свету када би политичари морали да иду у прве редове, а ми остали иза њих’. Сада нам странци говоре да Косово није наше, да Албанија мора да буде већа... Тако су разбили и Југославију. Тито је оставио јединствену државу, али су испливали разни интереси после његове смрти. Сви су хтели да буду председници и да имају своје државе. Као што су завадили Русију и Украјину. Учио сам руски у школи и онда је та држава разбијена на 50 других које говоре истим језиком. Као и код нас. Онда касније схватиш да су људи узалуд гинули за интересе неких других који су направили своје приватне државе. Нисам ни за Русију, ни за Украјину, ни за Зеленског, ни за Путина, јер сам прошао рат. Обични људи на крају увек плате цену. Деца гину", поручио је Предраг Ђорђевић.

image