Спорт

Ибањез за РТ Балкан открио тајне успеха Аргентине и Хрватске: Срце ми је подељено

Искусни Аргентински фудбалер Луис Ибањез, налази се у веома деликатној ситуацији пред полуфинални меч Светског првенства у Катару. Његова родна земља састаје се са Хрватском, у којој је фудбалски одрастао и на крају крајева у којој је засновао породицу и одлучио да живи. Луис је у интервјуу за РТ Балкан открио које су то тајне успеха селекција Аргентине и Хрватске на Мундијалу у Катару
Ибањез за РТ Балкан открио тајне успеха Аргентине и Хрватске: Срце ми је подељено© Screenshot/Instagram/RFKGrafičar

Луис је рођен и одрастао у Аргентини, али је брзо из редова Боке отишао пут Хрватске, где је у наредних седам година наступао за загребачки Динамо.

У међувремену, оженио се и добио децу у Хрватској, чији пасош данас поседује.

"Аргентинац сам, али сам доста везан за Хрватску. Живео сам седам-осам година тамо и наставићу да живим по завршетку каријере тамо сигурно. Жена ми је Хрватица, деца су ми рођена у Хрватској. Пола срца ми је посвећено Хрватској, пола живота ми је тамо и заиста сам везан. Зато ће овај меч полуфинала бити изузетно чудан за мене", почео је причу "Лучо" за РТ Балкан.

Ибањез тренутно наступа за Графичар са Сењака, а у интервјуу нам је открио да не успева да довољно добро дочара пријатељима у Европи, шта то за Аргентинце представља фудбал.

"Скоро сви пријатељи из Европе, колеге, саиграчи, тренери, који гледају и прате Светско првенство, кажу да су Аргентинци најсрчанији, најлуђи и најгласнији у Катару. Не могу никоме речима да опишем како се у Аргентини живи за фудбал. Кад Аргентина игра, не постоји ништа друго, паралисано је све, нико не ради, само се гледа и живи се за фудбал. Тако је и за клупски фудбал, а можете да замислите тек када игра репрезентација."

Луис је фудбалски одрастао у Хрватској, где је играо са великим бројем доскорашњих или садашњих репрезентативаца те земље.

Открио нам је шта је то посебно за ову репрезентацију и откуд оволики успех на највећим првенствима.

"Њихов најбитнији адут је познанство. Годинама је већина играча ту, знају се. Нови који су се прикључили, одмах су се прилагодили на методе и култ који је ту од раније. Што се тиче њих, они имају карактер и то показују сваки меч. Поред невероватног квалитета који поседују играчи попут Модрића, Ковачића, Перишића, Брозовића, њихова борбеност и преданост је немерљива."

"Сјајно за њих је што се на такве играче, прикључују нови таленти, попут малог Гвардиола, који изгледа као да има 30 година и бројне утакмице у ногама. Мислим да је то разлика коју праве као репрезентација, дигли су се. У Русији су показали да могу, а сада желе да наставе и успевају у томе."

Утакмица полуфинала Светског првенства у Катару ће у породици Ибањез бити пропраћена са помешаним емоцијама.

"Тренутно сам у Аргентини, жао ми је што нећу гледати са женом и децом утакмицу, мислим да би било невероватних сцена. Што се тиче деце, рекли су да желе да навијају за Аргентину, не због мене, мог порекла, већ због Месија. Много га воле, његов стил игре и то је главни разлог. Жена ће наравно ватрено навијати за Хрватску, али би била у мањини у тој ситуацији. Сада кад мене нема, моћи ће мало лакше да изађе са њима на крај."

Некадашњи фудбалер Црвене звезде, а сада члан Графичара, изнео је мишљење о репрезентацији Србије на Мундијалу у Катару.

"Фалила је срећа. Имали су одличну екипу, квалитетну на свакој позицији, али недостајало је мало среће. Могли су и морали да направе много више. Не знам каква је атмосфера била у екипи, прочитао сам много лоших ствари које се тичу ван терена и то увек може утицати на екипу и тренера. То представља неочекивани проблем, под условом да је било шта од наведеног било тачно. Све у свему, штета је што толики квалитет није оправдан и у утакмицама."

Својевремено, Ибањез је имао понуде да наступа и за аргентинску и за хрватску репрезентацију.

"Имао сам прилику да играм и за једну и за другу репрезентацију и ситнице су одлучиле да не будем део тога. Селектор Батиста ме је звао у репрезентацију Аргентине, али је повреда одлучила не заиграм тада. Мислим да је и његов позив уследио након гласина да бих ја заиграо за Хрватску селекцију, што је такође била опција."

"Нажалост, десило се то што се десило и жао ми је много. Наравно, увек бих волео да играм за Аргентину, али мислим да бих више могао да помогнем Хрватској, коју сам у периоду када сам најбоље играо, упознао њихов систем и фудбал, познавао играче, репрезентативце... Волео бих да сам одиграо коју утакмицу, мислим да бих могао да понудим доста тога."

Искусни фудбалер осврнуо се на чињеницу да је љути ривал Аргентине, селекција Бразила, која је важила за главног фаворита за освајање Светског првенства, изгубила у утакмици коју су решили фудбалери Динама, за који је Ибањез наступао.

"Да, то су момци које знам, које сам видео док су расли у клубу када сам био члан Динама. На прошлом Светском првенству у Русији, од 11 играча репрезентације Хрватске, са седморицом сам играо у Динаму. Драго ми је због тога. Динамо има одличну школу, која мора годишње да избаци једног или два одлична играча."

"Поседују талентовану децу и очигледно се врхунски ради са њима. Видели смо колико су им сада значили Ливаковић, Оршић, Петковић, поменуо сам већ Гвардиола, он је неко за кога сам убеђен да ће имати врхунску каријеру и кога ће брзо позвати један од највећих клубова."

image
VV inauguration
banner