Како је италијански тренер сваки дан "полагао испит" код Новака: "Он мрзи једну ствар..."

Некадашњи кондициони тренер Новака Ђоковића Марко Паники је нови члан тима Јаника Синера, а у разговору са медијима је открио тајну успеха српског тенисера

Паники се стручном штабу прикључио пошто је Синер освојио Ју-Ес опен, попунивши упражњено место које је остало након допинг скандала у чијем се центру нашао Италијан.

Он је током мастерса у Индијан Велсу двапут био позитиван на клостебол, који је, испоставиће се, у његов организам ушао током масаже, јер је физиотерапеут имао посекотину коју је третирао средством које је садржало овај анаболик.

Спорну крему физиотерапеуту Ђакому Налдију доставио кондициони тренер Умберто Ферара и обојица су добили отказ после афере.

Чинило се да некадашњи кондициони тренер Новака Ђоковића ипак неће код Синера, пошто је фотографисан са младим кинеским играчем Јунгчангом Шангом, али је ипак прихватио позив.

Прво што је новинаре занимало јесте засто се српски ас у неким моментима обраћао њему, уместо главном тренеру Горану Иванишевићу.

"Кондициони тренер има знање од 360 степени, док са физиолошке тачке гледишта не захтева да тренер буде стручњак. У појединим тренуцима ме је питао за нешто биомеханичко, на чему смо радили. Али обраћао се и физиотерапеуту", рекао је Панини, те се осврнуо и на чињеницу да од 2002. године први пут немамо "велику тројку" у финалу гренд слемова – Ђоковића, Федерера или Надала.

"Надал има физички проблем, не може континуирано да тренира. То је аутомобил који је прешао много километара. Ноле је нетакнут, али има пад мотивације. Када бисмо могли да их спојимо, добили бисмо супершампиона."

Паники је претходних пет година био део Ђоковићевог стручног штаба, пошто је дошао као замена за Гебхарта Фил-Грича.

"Жели да буде увек корак испред других, у сваком детаљу. У врсти припреме, у потрази за машинама и техникама које му могу омогућити бржу припрему и опоравак, у бризи о исхрани. Ван терена је диван, интелигентан, забаван момак. На терену се појављује словенски ратник у њему, који треба да се 'храни'. Ако тај аспект недостаје, мало се губи. Мало је изгубио мотивацију, што је разумљиво са 37 година."

Са Новаком је освојио укупно 10 гренд слемова,до окончања сарадње овог пролећа, када је најбољи свих времена поново вратио Аустријанца у тим.

"Многи играчи, чак и они на високом нивоу, задовољавају се масажом касно увече. Новак не, и даље прати процедуру која може да траје два-три сата, код физиотерапеута, са специјалним компресивним панталонама које помажу у опоравку. Његова доследност је импресивна."

Описао је и њихов први сусрет, али и свакодневни рад који је био веома компликован.

"Као полагати испит на факултету сваког дана, али управо зато је узбудљиво. Ноле је веома захтеван, према себи и према другима. Када смо се први пут срели, поставио ми је трик питање: 'Мислиш ли да нешто треба да се промени или мислиш да сам овако добро?' Он мрзи стандардизацију. Стижу млађи противници? Онда је потребно нешто ново да се с њима позабави", закључио је Паники.

Паники је у каријери радио са играчима попут Данијеле Хантухове, Филипа Колшрајбера и Фабија Фоњинија.