Спорт

Као да финале Мундијала није довољно - Француска и Мароко у мечу који је више од фудбала

У другом полуфиналном мечу на Светском првенству у Катару играју репрезентације Француске и Марока
Као да финале Мундијала није довољно - Француска и Мароко у мечу који је више од фудбалаGetty © Alex Grimm

Утакмица између селекција Француске и Марока на програму је од 20 часова, игра се на стадиону "Ел Бајт" а правду на мечу ће делити Мексиканац Сесар Артуро Рамос.

Французи су у четвртфиналу победили селекцију Енглеске резултатом 2:1, док су Мароканци били бољи од репрезентације Португалије резултатом 1:0.

Француска брани светску титулу у Катару и свакако је фаворит против Марока у полуфиналу.

"У Русији смо освојили светску титулу играјући наш стил игре, међутим овде смо показали да можемо да играмо и на друге начине. Моји фудбалери ме до сада нису изненадили својим играма и учинком. Неки нису имали много искуства, јер им је ово прво Светско првенство и у таквим случајевима не знате како ће напетост утицати на њих. Емоције могу да вас преплаве. Али, имамо и искусне играче, уз атмосферу, која је јако добра", рекао је селектор Француске, Дидије Дешан.

За Мароканце је ово историјски тренутак, пошто су прва афричка селекција у полуфиналу Мундијала, а колика се еуфорија надвила над овом земљом говори и да ће у Катар допутовати још 45.000 навијача, а ФС Марока је већ поделио 3.500 бесплатних улазница навијачима који су у Дохи, како би против Француске имали што више навијача и што гласнију подршку.

Меч против Француза имаће велики значај (оставимо по страни чињеницу да је реч о полуфиналу Светског првенства), јер се ради о земљи под чијом управом је Мароко био све до средине 50-их година прошлог века.

"Драго ми је што цео свет сада зна за мароканске навијаче. То су 'лудаци' који воле своју земљу, своје клубове. Због подршке коју пружају, заслужили су да путују са националним тимом, где год он играо. Имаћемо подршку најмање 20 хиљада навијача, тако да ћемо играти као код куће, што је важно за нас. Можда сам луд, али ја верујем да ћемо у недељу играти за титулу", изјавио је селектор Марока, Валид Реграгуи.

Полиција у Паризу ће имати пуне руке посла, без обзира на резултат, пошто се након победе Марока над Португалијом, на Шанзелизеу окупило око 20.000 навијача.

Полиција је привела 42 особе, а у сукобима са мароканским навијачима користила је сузавац и шок бомбе.

У првом полуфиналу фудбалери Аргентине победили су селекцију Хрватске са 3:0 и пласирали се у финале Мундијала.

image