Спорт

Усташки поздрави на дочеку селектора Хрватске - "За дом спремни" одјекивало на тргу у Ливну

Нови скандал догодио се на дочеку Златка Далића у његовом родном месту у Босни и Херцеговини
Усташки поздрави на дочеку селектора Хрватске - "За дом спремни" одјекивало на тргу у ЛивнуGetty © Catherine Ivill / Staff

Фудбалска репрезентација Хрватске остварила је нови велики успех на Светском првенству, пошто су на турниру у Катару освојили бронзану медаљу заузевши треће место у коначном пласману.

Након повратка у земљу, чланови селекције "ватрених" имали су бројне дочеке у својим родним местима, а на последњем дочеку селектора Златка Далића забележене су и скандалозне сцене навијача који скандирају усташке покличе.

Како јавља хрватски портал "Индекс", Далић је у четвртак био дочека у свом родном граду Ливну, у месту у Босни и Херцеговини са претежно хрватским становништвом, када су се догодили покличи "За дом спремни".

На локалном тргу, Далић је одржао говор, након чега се догодила ситуација у којој су младићи на бини повели скандирање злогласног усташког поздрава. "Младићи су викали 'За дом', на шта је велики део навијача на тргу одговарао са 'Спремни!'", пише у извештају "Индекса".

"Ми смо дошли са бронзом, пре четири и по године нико није очекивао да ћемо да направимо овакав успех поново, али опет смо показали да вредимо, да смо квалитетни. На сваком дочеку видим много младих људи, много деце у дресовима", почео је Далић са бине.

"Мислим да млади људи могу да препознају узор у играчима хрватске репрезентације да су они све урадили у свом животу. Зарадили су новац, али када дођу да играју за Хрватску играју са пуно емоција, страсти, са пуно домољубља, са пуно вере, са пуно понизности и драги Бог их увек награди. Зато моји млади људи, верујте, будит едомољуби и све у животу може да се уради. Могу ја да вам будем пример који сам пошао из Ливна, малог места, нико и ништа и ја сам нешто у животу урадио", рекао је Златко Далић, пре него што су се бине чули усташки покличи.

Иначе, ово није први такав скандал на прославама освајања мундијалске бронзе које се одржавају ових дана. Претходно су фудбалери Дејан Ловрен и Марцело Брозовић узвикивали тај усташки поздрав у Брозовићевом кафићу у Великој Горици.

image