Ђоковић је ментална и физичка громада – прво финале у сезони за Новака, али и брига због повреде!

Најбољи српски тенисер доживео повреду задње ложе у најнезгоднијем тренутку, али је успео да победи великог ривала и пласира се у финале

Новак Ђоковић играће у финалу на првом турниру у сезони, пошто је у Аделејду савладао Данила Медведева упркос повреди – 6:3, 6:4.

Ђоковић је осетио бол средином првог дела игре, када је у покушају да стигне лоптицу превише оптеретио бутни мишић леве ноге и чинило се да је доживео тежу повреду.

Међутим, после одласка у свлачионицу и третмана, преживео је кризу и успео да поново савлада Руса, чиме је обезбедио 131. финале у каријери.

Поред тога, наставио је доминацију у мечевима против топ 10 тенисера – у рекордном 348. окршају остварио је 241. тријумф, више него иједан други играч у историји тениса. Такође, у 13. међусобном окршају девети пут је елиминисао Московљанина, трећи пут узастопно.

Српски ас одиграо је један од најбољих мечева у последње време и, ако изузмемо споменути проблем са задњом ложом, потпуно је контролисао игру на терену.

У оба сета му је био довољан по један брејк, а један од кључних тренутака догодио се у финишу другог дела игре.

Тада је брејк лопту спасао другим сервисом од 200 километара на час и показао да је, осим у физичком смислу, "громада" и на менталном плану.

Он ће у финалу играти против Американца Себастијана Корде, којем је Јошито Нишиока из Јапана предао на старту другог сета.

Борба за трофеј на програму је у недељу у 8.30 по средњоевропском времену.

АТП турнир у Аделајду игра се за наградни фонд од 642.735 америчких долара.

Победнику турнира припашће 250 бодова за АТП ранг-листу и 94.560 долара, док ће поражени да освоји 150 поена и 55.035 долара.

7. јан 2023 • 12:49

6:3, 6:4 – Крај меча! Ђоковић је победио Медведева!

Србин јачи од Руса и повреде! Пласирао се Новак Ђоковић у финале Аделајда победом над Медведевом, резултатом 6:3, 6:4!

6:3, 5:3 – Још гем до финала!

Преживео је Србин велики налет Руса, чак и једну брејк прилику коју је неутралисао другим сервисом до 200 километара на час. На другој је погодио ас из првог и сада је на корак до финала.

6:3, 4:3 – Ђоковић се опоравио и направио брејк!

Било је очигледно да се у последњих неколико минута Ђоковић много боље креће. Лекови против болова су почели да делују, а то је потврдио сјајним ритерном за 15:30.

Уследио је добар сервис Руса, али и два поена Новака за нови брејк – 6:3, 4:3.

6:3, 2:3 – Игра се брзо, Новак се добро држи

Много брже се сада игра, делом и због тога што Новак није у стању да на сервис Медведева пружа озбиљнији отпор. Покушава да скраћује поене, што доноси и много више грешка, али за сада нема брејкова. Резултат је 6:3, 2:3.

6:3, 1:1 – Новак осваја гемове, али зебња остаје

При готово сваком већем напору, Ђоковић има гестикулације које су у вези са повређеном ногом. Срећом, то се за сада не осећа на резултату и успео је да освоји први гем у другом сету за 6:3, 1:1.

6:3 – Ђоковић упркос повреди добио први сет!

Иако је поприлично бојазно прилазио сервисима, успео је да добије девети гем и реши први сет у своју корист резултатом 6:3.

5:3 – Србин се вратио на терен

Медведев је лако добио гем, али је много важније што се Новак вратио на терен. Завијена му је бутина и лаганије се креће, али је наставио меч.

Ђоковић отишао у свлачионицу због повреде

Затражио је српски играч медицински тајм-аут после седмог гема и отишао у свлачионицу на третман. Изгледа да је повреда незгодна и да ће бити разлога за бригу.

5:2 – Новакова повреда забринула навијаче

Иако је у седмом гему Медведев имао брејк прилику, много важније је то што је Новак осетио бол у задњој ложи леве ноге. Баш пред тај најважнији поен имао је болну гримасу, али га је добио. Онда још два и отишао на 5:2.

4:1 – Новак потврдио брејк

Имао је мало потешкоћа у петом гему Ђоковић, али је успео да прође без проблема и потврди стечени брејк. Води у првом сету 4:1.

3:1 – Ђоковић први направио брејк!

Очигледно је било да је Новак бољи од почетка сусрета, сигурнији на свом сервису, а и у гемовима у којима је био на ритерну.

У другом таквом је успевао да укроти сервисе Медведева, два поена је лепо решио на мрежи, а након дупле грешке ривала направио први брејк – 3:1.

1:1 – Медведев узвратио истом мером

Истом мером узвраћа и Рус који је погодио пет од шест првих сервиса. Јесте Ђоковић дошао до 30, али даље није могао и резултат је 1:1.

1:0 – Новак сигуран на почетку меча

Први на сервису био је Новак, којем је почетни ударац добро функционисао. Изгубио је само један поен и лагано дошао до 1:0.

Почео меч Ђоковића и Медведева

Први на сервису је српски тенисер...

Све је спремно за спектакл

Два велика ривала су спремна за нови окршај.

Новак поново исписује историју

Новак Ђоковић и овим мечом улази у историју светског тениса и поставља рекорд који ће тешко неко надмашити.

Против Медведева играће 348. дуел са противником из топ 10, чиме је надмашио досадашњи учинак Роџера Федерера.

То је отприлике трећина укупног броја мечева које је одиграо у каријери, а проценат победа против играча из 10 најбољих је 69%, више него што је Швајцарац имао током играчке каријере (65%).

Извесно је и да ће Србин наставити да повећава овај број у наредним годинама и вероватно поставити недостижан рекорд.

Американац се нада великој борби у другом полуфиналу

Како каже, узеће кокице и надати се изнурујућем мечу за Новака и Данила...

Победник ће у финалу играти са Себастијаном Кордом

Млади Американац пласирао се у прво финале у 2023. години, пошто му је Јошихито Нишиока из Јапана предао меч у другом сету.

Нови, 13. окршај Србина и Руса

Ђоковић тренутно води 8-4 у победама.

Добродошли!

Добродошли на лајв блог полуфиналног меча између Новака Ђоковића и Данила Медведева на турниру у Аделајду.