Спорт

Платини био избачен из фудбала, сад је кандидат за председника ФС Француске

Легендарни фудбалер би могао да поново постане фудбалски функционер после осам година
Платини био избачен из фудбала, сад је кандидат за председника ФС ФранцускеGetty © Philipp Schmidli / Stringer

Бивши председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини налази се међу кандидатима за председника Фудбалског савеза Француске (ФФФ), преносе немачки и француски медији.

Доскорашњи председник ФФФ Ноел ла Гре поднео је у среду оставку после састанка са представницима Извршног комитета те организације, а дан касније се легендарни фудбалер помиње као кандидат за његовог наследника.

Немачки "Зидојче цајтунг" пренео је да су представници ФФФ разговарали са Платинијем. Француски радио "РМЦ Спорт" тврди да је председник Француске Емануел Макрон питао Платинија да ли га занима да буде нови председник Фудбалског савеза ове земље.

Платини (67) је био председник УЕФА од јануара 2007. до децембра 2015. године. Он је пре пола године пред Федералним судом у швајцарској Белинцони ослобођен оптужби за превару, због које је раније морао да напусти место председника УЕФА.

Платини и некадашњи председник ФИФА Сеп Блатер били су оптужени за корупцију. Блатер је оптужен да је противправно омогућио да ФИФА плати Платинију 2.000.000 швајцарских франака 2011. године. ФИФА је 2015. избацила Платинија и Блатера из фудбала на осам година, али су им касније казне умањене на шест година.

image