Британска влада против учешћа Руса и Белоруса на Олимпијским играма

Власти у Уједињеном Краљевству врше притисак на највеће спонзоре Међународног олимпијског комитета

Британска влада је послала писмо спонзорима Олимпијских игара, позивајући их да изврше притисак на Међународни олимпијски комитет (МОК) због предлога да се дозволи спортистима из Русије и Белорусије да се такмиче на Играма у Паризу следеће године, пренели су у суботу британски медији.

МОК се суочава са све већим притисцима након што је у јануару одредио пут за такмичаре из Русије и Белорусије да се кроз азијске квалификације изборе за учешће на Олимпијским играма у Паризу, али без обележја Русије и Белорусије, пренео је Ројтерс.

Британска секретарка за културу Луси Фрејзер упутила је писмо са британским захтевима извршним директорима 13 највећих спонзора Олимпијских игара из Уједињеног Краљевства, укључујући "Кока-колу", "Самсунг" и "Визу", објашњавајући забринутост владе.

"Знамо да су спорт и политика у Русији и Белорусији у великој мери испреплетени и одлучни смо да режимима у Москви и Минску не сме бити дозвољено да користе спорт у своје пропагандне сврхе. Зато нисмо сагласни да се руским и белоруским спортистима дозволи учествују у такмичењима", написала је између осталог Фрејзерова.

Украјина је запретила бојкотом Олимпијских игара у Паризу уколико се буду такмичили руски и белоруски спортисти.