Спорт

МОК жели Русе на Олимпијским играма - могу кроз Азију, јер су у Европи забрањени

Како истичу из кровне организације олимпијског спорта, они се залажу за проналазак решења и ширење мира у спорту, пошто на домен политике не могу да утичу
МОК жели Русе на Олимпијским играма - могу кроз Азију, јер су у Европи забрањениGetty © Cameron Spencer / Staff

Међународни олимпијски комитет саопштио је у среду да је мисија комитета промоција мира путем спорта.

МОК је изнео план према којем би се руским и белоруским спортистима омогућило испуњавање норме за учешће у Паризу кроз азијске квалификације, јер им је забрањено учешће у европским такмичењима.

"Олимпијске игре не могу да спрече ратове и сукобе и не могу да упућује на све политичке и друштвене изазове нашег света. Рат у Украјини је у домену политике, а Олимпијске игре могу бити светски пример где би сви поштовали иста правила и једни друге. Оне могу да отворе врата дијалогу и грађењу мира на начин на који поделе не могу. Наша мисија је увек била да промовишемо мир путем спорта", саопштио је МОК.

Каско је наведено, МОК остаје посвећен тој мисији и уједињавању целог света у мирном такмичењу.

"За изградњу мира потребан је дијалог, такмичење у којем се поштује Олимпијска повеља може да послужи као катализатор за разговор, што је увек први корак ка остварењу мира“, саопштио је МОК.

САД, Велика Британија и Француска су се 20. фебруара заложиле за забрану учешћа руским и белоруским спортиста у међународним такмичењима, док је Украјина запретила бојкотом Игара у Паризу ако се омогући учешће руским спортистима.

image