Спорт

Пољска отказала СП у мачевању због руских и белоруских спортиста

Пољска је отказала Светско првенство у мачевању за жене које је требало да буде одржано од 21. до 23. априла у Познању, након што је Међународна мачевалачка федерација (ФИЕ) одлучила да руским и белоруским спротисткињама одобри да се такмиче
Пољска отказала СП у мачевању због руских и белоруских спортистаGetty © China Photos

Непосредно пре почетка квалификација за Олимпијске игре у Паризу 2024. године, ФИЕ је 10. марта одобрила да мачеваоци из Русије и Белорусије учествују на међународним талмичењима, преноси Ројтерс.

Међународни олимпијски комитет (МОК) препоручио је учешће спортиста из Русије и Белорусије на међународним такмичењима, али без националних обележја.

Одлука ФИЕ је навела украјинску мачевалачку федерацију (НФФУ) да објави да ће бојкотовати све догађаје у којима учествују такмичари из Русије и Белорусије.

Истовремено, у отвореном писму упућеном ФИЕ, стотине пољских мачевалаца јавно су се успротивиле одлуци да се руским и белоруским такмичарима одобри учешће на међуародним спортским догађајима.

"Пољска федерација (ПЗС) обавештава да је због одлуке ФИЕ да се такмичарима са и помоћном особљу који поседују руски и белоруски пасош, Управни одбор ПЗС приморан да откаже ово такмичење", наводи се у саопштењу.

image