Спорт

Бах: Руски спортисти да наступају као неутрални; Руски олимпијски комитет: Неприхватљиво

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах изјавио је да спортисти из Русије треба да се такмиче на интернационалним дешавањима само као неутрални. Убрзо је стигао одговор Олимпијског комитета Русије, који је навео да су ти услови неприхватљиви

Извршни одбром МОК-а одржао је састанак, на којем није било доношења званичних одлука, али се говорило о плановима за будућност.

"Данас се није разговарало о томе да се Русима дозволи учешће на Олимпијским играма у Паризу“, рекао је шеф МОК-а Томас Бах на конференцији за новинаре.

Председник Међународног олимпијског комитета додао је и да ће комитет накнадно одлучивати о учествовању руских и белоруских спортиста на олимпијским такмичењима, чак иако спортисти прођу селекцију у оквиру својих олимпијских федерација.

Бах је, такође, препоручио међународним федерацијама да не дозволе учешће руским и белоруским спортистима који су на било какав начин повезани са оружаним снагама или безбедносним агенцијама тих земаља или ако су подржали Специјалну војну операцију у Украјини.

Убрзо је стигао одговор Олимпијског комитета Русије, поводом изјава Томаса Баха. 

"Сада када је Међународни олимпијски комитет говорио о поништењу својих одлука, тумачимо да су признали своју грешку. Ипак, параметри и критеријуми најављени за повратак Руса на међународна такмичења апсолутно су неприхватљиви", наводи се у саопштењу.

"Неутрални статус је очигледна дискриминација на основу националности, кршење основних људских и грађанских права, на шта су протеклих месеци у више наврата указивали међународни хуманитарни стручњаци, укључујући и експерте УН за људска права. Значајно је да се њихов став готово потпуно игнорише."

"Такође се категорички не слажемо са применом било каквих додатних процедура допинг тестирања на руске спортисте. Ограничења наметнута одлуком Суда за спортску арбитражу у случају ВАДА истекла су у децембру прошле године. Тренутно се руководимо принципима Светског антидопинг кодекса и сматрамо да су предложени услови неразумни, правно неодрживи и претерани", додаје се у саопштењу.

"Што се тиче забране учешћа Руса у екипним такмичењима, овде се, по нашем мишљењу, не ради само о дискриминацији спортиста на основу пасоша, већ и по дисциплинама које представљају. Одузимање могућности најмање 30 одсто представника нашег олимпијског тима да се без икаквог правног основа такмиче у квалификационим и квалификационим такмичењима. Овај приступ је у супротности са Олимпијском повељом, Повељом УН, хуманитарним, грађанским и свим општеприхваћеним нормама."

Из Олимпијског комитета Русије додају да спорт никако не сме да попусти под притиском политике.

"У том контексту, када нам се суштински нуди да пристанемо да ставимо тачку на сан хиљада спортиста да се такмиче за олимпијске медаље, предложена ограничења за пласирање овог или оног садржаја на друштвеним мрежама руских олимпијаца изгледају као скретање. под политичким притиском споља."

"Дакле, тренутни параметри приступа ни на који начин неће допринети повратку руских и белоруских спортиста за учешће на међународним такмичењима. Одлуке Извршног одбора МОК-а нису ништа друго до фарса, која нема за циљ нормализацију ситуације, у којој се грубо крше основни принципи Олимпијске повеље и Повеље УН."

"Олимпијски комитет Русије наставиће контакте са колегама из Лозане у циљу добијања објективних информација о деструктивности дискриминаторних мера које уништавају хуманитарну и уједињујућу мисију спорта. Узимајући у обзир чињеницу да је у овом тренутку Извршни одбор МОК-а одложио одлуку о учешћу наших спортиста на Олимпијским играма, пратићемо поступање међународних спортских федерација у вези са пријемом Руса за учешће на такмичењима", закључује се у саопштењу.

image