Спорт

Одмарање или намештање? Далас ће морати да плати казну

НБА тим Далас маверикси, кажњени су од стране челника најквалитетнијег клупског кошаркашког првенства са 750 хиљада долара, због одмарања играча у последњем мечу регуларног дела сезоне
Одмарање или намештање? Далас ће морати да плати казнуGetty © Kevin C. Cox

Велика прашина подигла се последњег дана регуларног дела сезоне НБА лиге.

Поред великих чарки и обрачуна на терену, сјајних партија оних који нису имали превише прилика претходних месеци да се покажу, виђена је и поприлично несвакидашња ситуација у режији Далас маверикса.

Наиме, Далас је остао без последње "сламке" и шансе да се домогне позиције које воде у плеј-ин фазу такмичења.

У последњем мечу сезоне, Мавси су се састали са Чикаго булсима и постојао је трачак наде да би тим из Тексаса могао да направи чудо.

Ипак, у Даласу су донели одлуку да не желе да ризикују потенцијалне повреде, већ да се свесно треба изгубити утакмица.

Пораз би озваничио испадање из плеј-ин калкулација, али би повећао шансе Даласа за бољег пика на драфту наредне сезоне.

Тако су се бројни играчи нашли у здравственом протоколу и нису ни наступили у поменутом мечу са Чикагом.

Бизарна је била ситуација са Луком Дончићем, који је почео меч, али је након прве четвртине напустио игру и није се враћао на паркет, већ се пресвучен вратио на клупу.

Многи су видели овакав потез Даласа као намештање утакмице и намеран пораз, те се сматрало да ће их чекати оштра казна.

Ипак, НБА лига задржала се само на новчаној казни, па ће тим чији је власник Марк Кјубан, морати да плати 750 хиљада долара.

"Даласова одлука да сачува најбоље кошаркаше и не дозволи им да играју у елиминационој утакмици против Чикага, пркоси се са интегритетом овог спорта. Њихово понашање и дела изневерили су лигу и њене навијаче", навео је Џо Думарс, некадашњи кошаркаш Детроита, а данашњи извршни потпредседник НБА лиге.

Далас је последњег дана прелазног рока своје редове појачао довођењем Кајрија Ирвинга, на тренутак био на шестом месту на Западној конференцији, али је наставак сезоне био катастрофалан по Мавсе, који су на крају завршили тек на 11. месту, са учинком од 38 победа и 44 пораза.

Очекује се велика реконструкција тима, а наводи се да би прва звезда Лука Дончић могао да затражи промену средине, уколико се Далас адекватно не појача.

image