Спорт

Ћави о тренирању својих пријатеља: Болне одлуке сам доносио, али професионализам је примаран

Шпански стручњак на клупи Барселоне Ћави Ернандез, изјавио је да је током две сезоне морао да доноси тешке одлуке у тренуцима док је тренирао своје пријатеље са којима је некада играо на терену
Ћави о тренирању својих пријатеља: Болне одлуке сам доносио, али професионализам је примаранGetty © Angel Martinez

Другу годину од како је преузео место шефа струке Барселоне, Ћави је успео да освоји титулу у домаћем првенству.

Почетком године, Барселона је подигла и пехар намењен шампиону Суперкупа Шпаније.

Многи су били скептични када је Ћави преузимао Барселону и питали се да ли ће моћи да функционише као тренер својим некадашњим саиграчима (Бускетс, Пике, Роберто, Алба...)

"Бити тренер својим пријатељима, играчима са којима сам до скоро играо било је веома изазовно. Ситуација у којој морам да им кажем да неће играти, није била ни најмање лака. Много болних одлука сам морао да донесе. Ипак, тако функционише позиција тренера, професионализам мора бити изнад свега", изјавио је Ћави.

Некадашњи капитен и лидер Барсе, успео је у тој мисији, а занимљиво је да су сем Роберта, сви остали врло брзо решили да напусте клуб, опросте велики новац и у огромној мери финансијски растерете буџет клуба.

Тако је Барселона успела да смањи платни трошак са 650 на 450 милиона евра, што ће им омогућити да у летњем прелазном року покушају да своје редове појачају играчима какви су Меси, Гундоган, Караско, Невес, Кансело...

image