Спорт

Сијарто: Хистерија санкција ће сатерати ЕУ у ћошак

Дебата о 11. пакету санкција је у току, али мислим да је свима јасно да су санкције пропале, напоменуо је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Хистерија санкција ће сатерати ЕУ у ћошакwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

"Хистерија санкција" која обузима Европску унију подрива њену конкурентност у односу на САД, које последице антируских санкција осећају много мање него ЕУ, истакао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто на међународном Будимпештанском мировном форуму.

Мађарски министар спољних послова је напоменуо да би "ЕУ могла да себе доведе у ћошак хистеријом санкција", које су већ озбиљно нарушиле њену економију и представљају претњу по енергетску безбедност блока, преноси руска агенција ТАСС.

Сијарто је подсетио да санкције ЕУ против Русије нису постигле свој циљ и нису довеле до окончања сукоба у Украјини, већ су само изазвале озбиљне проблеме у европској и глобалној економији.

"Дебата о 11. пакету санкција је у току, али мислим да је свима јасно да су санкције пропале", рекао је министар на трибини коју је организовао Колегијум Матијас Корвин, приватна истраживачка и образовна институција коју подржава мађарска влада.

Сијарто сматра да су Европљани, подржавајући покушаје да се украјински сукоб реши војним путем, али и подржавши увођење санкција Русији, "дозволили САД да их натерају да донесу крајње неразумну одлуку."

"Поред тога што се у Европи води рат и људи гину, економске последице овог рата су најизраженије овде, у Европској унији, а не у иностранству", напоменуо је министар спољних послова.

Он је оценио да се опасност од ескалације сукоба повећала, а "економска конкурентност ЕУ у односу на САД је смањена".

Сијарто је поновио да мађарска влада предлаже да се решавање украјинског сукоба тражи на другачији начин, позивајући сукобљене стране да одмах прекину ватру и започну мировне преговоре.

image