Свет

ЕП усвојио мере за "обуздавање Мађарске": Будимпешта и Брисел у клинчу

Резолуција, за коју је гласало 442, док је 144 било против, доводи у питање способност Мађарске да води кључни апарат ЕУ за креирање политика у другој половини 2024. године
ЕП усвојио мере за "обуздавање Мађарске": Будимпешта и Брисел у клинчуGetty © Sean Gallup

Европски парламент усвојио је данас, како је и најављено, резолуцију којом се осуђују "намерни и систематски покушаји" Мађарске да подрије вредности ЕУ.

Како је пренео "Политико", резолуција, за коју је гласало 442, док је 144 било против, доводи у питање способност Мађарске да води кључни апарат ЕУ за креирање политика у другој половини 2024. године.

Чланови Европског парламента истакли су важност улоге председавајућег Савета у "унапређивању рада Савета на законодавству ЕУ, обезбеђивању континуитета агенде ЕУ и представљању Савета у односима са другим институцијама ЕУ".

Европски парламент "поставља питање како ће Мађарска моћи веродостојно да испуни овај задатак 2024. године, с обзиром на њену неусаглашеност са европским правом и вредностима, као и принципом искрене сарадње", наводи се у резолуцији.

Европарламентарци зато траже од Савета ЕУ "да се што пре изнађе одговарајуће решење", и напомињу да би ЕП "могао да предузме одговарајуће мере ако се такво решење не пронађе".

Европски законодавци изражавају и забринутост због ситуације у којој европске вредности у Мађарској настављају да се урушавају, упркос активирању члана 7 Устава ЕУ против те земље.

Усвојеном Резолуцијом осуђују се владине "комуникационе кампање против ЕУ" за које је ЕП оценио да су "део владине стратегије да се скрене пажња са њене неусклађености са вредностима садржаним у члану 2 Устава ЕУ и њене системске корупције".

С обзиром на европске парламентарне и локалне изборе 2024, посланици Европског парламента позвали су мађарску владу да спровођење својих избора усклади са међународним стандардима.

У документу се скреће пажња на "извештаје о методама застрашивања, као што су посете тајне полиције канцеларијама неких компанија и други облици притиска којима се служе одређене особе за које се зна да су повезане са блиским кругом, или канцеларијом премијера".

За та застрашивања се тврди да су имала за циљ да "под своју контролу ставе оне делове мађарске индустрије за које се сматра да су од стратешког значаја".

Европски парламент је, такође, изразио забринутост због замрзнутих фондова ЕУ и одлагања релевантних реформи у Мађарској.

Позадина гласања је дуготрајна борба за владавину права између Будимпеште и Брисела, подсећа "Политико".

Зато ЕУ ускраћује милијарде средстава Мађарској због оптужби да није спровела потребне реформе владавине права под конзервативним премијером Виктором Орбаном.

image